Goran Marić: DUUDI postaje Ministarstvo!

Vijesti 25. lis 201607:21 > 15:10
N1

Goran Marić i dalje je ministar u Vladi i imat će svoje ministarstvo, potvrdio je izvor iz Banskih dvora, nakon medijske objave kako je Goran Marić podnio ostavku nezadovoljan što mu nije dodijeljen nijedan resor u Vladi Andreja Plenkovića, koji je danas održao sastanak s ministrima, uključujući Marića.

Nakon sastanka Goran Marić objavio je najvažniju vijest – DUUDI će biti transformiran u ministarstvo, a do kojega on, kaže, nije došao prijetnjama ostavkom, ucjenama…

Razgovarali smo o problemima i upravljanju imovinom i prethodna valda je pokazala neučinkovitosti u tom sekrtoru, te je odlučeno je da će se DUUDI transformirati u ministarstvo. Najvjerojatnije sa mnom na čelu. Ne trebam ja ministarstvo. Nisam najavio ostavku. Vlada nije željomat, ja nemam posebnih želja. Zbog važnosti tog resora DUUDI se transformira u ministarstvo koje će objediniti sve što obuhvaća imovinu. Imamo puno vidljive i nevidljive imovine nastojat ćemo da ta nevidljiva imovina ne bude nevidiljiva. Državna imovina se više neće prodavati na telefonskim sjednicama Vlade.

Ministarstvo je jedino mjesto gdje se vodi politika, a do sada se pokazalo da je najvažnija politika kako upravljati državnom imovinom.  Čeka nas puno posla. Nisam protiv privatizacije, dapače, ali jesam protiv prodaje na telefonskim sjednicama. Treba napraviti analizu, što je opće dobro, a što je za tržište, i vidjeti koji model najviše odgovara za prodaju. Apsolutno sam za privatizaciju, ali na način koji pridonosi nacionalnim interesima, a to ne može biti dogovoreno u 2 minute”, kazao je novinarima Goran Marić nakon višesatnog sastanka s Plenkovićem.

Tijek događaja pratili smo iz minute u minutu:
14:41 Ministar financija, Zdravko Marić, komentirajući poreznu reformu, kazao je da su rokovi kratki, ali da je sve izvedivo i da će sve biti u skladu s rokovima. “Problema ima puno, ali sve se to da”, rekao je Marić.

Spomenuvši investicije, ministar financija kazao je da Vlada jako puno očekuje od investicija općenito, dodavši da će porezna reforma i olakšavanje administriranja poslovanja biti pozitivno pozdravljeni.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Lovro Kuščević, rekao je da vjeruje da će cijela Vlada dobro zajedno raditi. Poručio je da iz njegova ministarstva ide “reforma svih reformi, a to je smanjenje katastra i zemljišnih knjiga”.

N1

14:40 Danas se u Saboru, među ostalim, pričalo i o budućem kodeksu o etičnom ponašanju, kaže Božo Petrov, a čuli su se i prijedlozi o informatizaciji Sabora. “Sutra će predsjednik Vlade doći u sabornicu obrazložiti zaključke s Europskog vijeća. Postoji intencija da se češće dolazi u Sabor i da se građanima više šalje poruka o tome što se događa u izvršnoj vvlasti.”

Danas je, kaže, dogovoren koncept kojim će se formirati Kodeks ponašanja, a sastavit će ga radna skupina. “Kodeks je više kao uputa zastupnicima, to nije Poslovnik i nisu penalizacije. To je uputa kako bi se trebali ponašati dok su zastupnici. Ne bih htio puno sada otkrivati dok se sve to nije na sastancima unutar Odbora raspravilo.”

O naknadi za odvojeni život nisu raspravljali. “Što se tiče smještaja, neke stvari ne možete ukidati.” Petrov kaže da je teško diskriminirati one koji nisu iz Zagreba.

13:15 ”Očito je Plenković ocijenio da mu ne treba neslavni rekord koji je držao Crnoja i odlučio popustiti Mariću. Ako se objavi vijest o ostavci ministra, a to se ne demantira cijelo jutro – tu se nešto čudno događa”, kazao je Arsen Bauk za N1.

Više o tome pročitajte OVDJE.

12:55 ”Iz Vlade su demantirali da je Goran Marić uopće podnio ostavku, a druga informacija je da će dobiti svoje ministarstvo. To znači da će Hrvatska imati Vladu s 20, a ne 19 ministarstava”, javlja naš reporter Antonio Zavada.

12:45 Goran Marić nije podnio ostavku i dobit će ministarstvo, neslužbeno doznajemo iz Vlade.

11:49 ”Goran Marić je Plenkoviću potreban u Vladi, a percipirana slaba točka u očima kritičara će postati Martina Dalić kojoj je u velikoj mjeri suprotstavljen upravo Marić. Bilo bi protiv njegovog karaktera da služi kao gromobran ili airbag za udare. Njegova priroda je takva da se bori za svoja stajališta. Ako to ne može radije će biti na poziciji s koje može slobodno govoriti”, kazao je Ivan Hrstić.

11:40 Goran Marić stigao je u Vladu! Nalazi se na sastanku s ostalim ministrima.

11:00 ”Predmet koji je pokretnut 2011. razmatran je na tri etička tijela i na njima jasno piše da nema govora o mom slučaju. Niti o plagijatu, niti o pojavnom obliku plagijata tako da me nemojte dalje pitati”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Više o tome pročitajte OVDJE.

10:44 Ministar zdravstva Milan Kujundžić također nema saznanja o ostavci Gorana Marića.

”Marić je izuzetno kvalitetna osoba i ekonomist. Kakva god bila njegova formalna pozicija on će biti tu jer treba Hrvatskoj”, rekao je Kujundžić.

10:30 ”Informirat ću kolege ministre o tome što smo radili u ministarstvu i kako ćemo dalje upravljati ovim resorom”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

10:21 U Vladu je stigla i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja nije htjela iznositi detalje porezne reforme. ”O poreznim reformama ćete znati na vrijeme”, rekla je Dalić.

N1

10:10 Potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić kazao je kako ništa ne zna o Marićevoj ostavci, a bez komentara je bio i Davor Ivo Stier.

9:40 Stigao je Božo Petrov kojeg su novinari odmah upitali zna li išta o ostavci Gorana Marića.

”Ne, ne znam ništa”, rekao je Petrov. ”Idem popiti kavu i porazgovarati s premijerom o različitim stvarima koja nas čekaju”, kazao je.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Po izlasku iz Vlade Božo Petrov odbio je komentirati mogući utjecaj odlaska Gorana Marića iz Vlade.

“Volio bih da vidimo je li g. Marić dao ostavku ili nije, da ne odgovaramo na hipotetska pitanja. Vjerujem da će se to danas razjasniti”, kazao je Božo Petrov na Markovom trgu.

9:15Jutarnji list javlja kako je Goran Marić podnio ostavku na mjesto minsitra u Vladi, a kao razlog naveo je da bez portfelja ne želi biti u Vladi. Službena potvrda iz Vlade još nije došla.

9:00 U Banske dvore došla je Janica Kostelić. Na pitanje ostaje li na dužnosti, kazala je da su sve opcije otvorene.

8:00 Treba vidjeti što će se događati s Goranom Marićem i hoće li i on danas doći u Banske dvore. On je, naime, 20. ministar u Vladi, zasad bez portfelja, čime je nezadovoljan. Nadležan je za državnu imovinu te upravljanje agencijama i fondovima. Nije jasno hoće li formirati ministarstvo u hodu ili će djelovati kroz druga ministarstva.

“Sigurno neću visiti u Vladi”

– Ostajem na fakultetu, a ako se i dogovori suradnja, savjete mogu davati i s faksa. Sigurno neću visiti u Vladi – rekao je Šterc. Kada je riječ o Goranu Graniću, Plenković će eventualno koristiti usluge Instituta Hrvoje Požar s područja energetike. Plenković u ulozi šefa HDZ-a danas ima Predsjedništvo stranke na kojem će se odrediti članovi saborskih odbora. Budući da se u Sabor vraćaju bivši ministri Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Miro Kovač te Darko Horvat, mogla bi im biti ponuđena predsjednička mjesta u saborskim odborima. Tako bi Hasanbegović mogao dobiti Odbor za kulturu, Kovač Odbor za europske poslove, a Kliman za turizam. U Hasanbegovićevu krugu kažu da će odlučiti hoće li uopće prihvatiti da bude šef Odbora kada i ako mu to bude ponuđeno, piše Večernji list.