Željka Markić o alternativnim načinima obrazovanja

Vijesti 25. lis 201608:33 > 08:39
Marko Prpic/PIXSELL

Nakon konferencije u organizaciji U ime obitelji na kojoj se govorilo o muškim i ženskim školama krenula je rasprava i puno negodovanja. O tome su na HTV-u govorile predsjednica udruge u Ime Obitelji Željka Markić i pravobraniteljica za djecu Ivana Klarić Milas.


Na početku emisije Željka Markić ustvrdila je kako njena udruga nije dala nikakav prijedlog o uvođenju odvojenih škola za djevojčice i dječake. To su samo dezinformacije koje su se proširile medijima. Istaknula je kako je na jednom od panela održanih u sklopu Međunarodne konferencije ‘Obitelj i škola: Ključ odgoja za vrijednosti’ bilo riječi o alternativnim načinima obrazovanja.

“Predstavili smo tada dva alternativna oblika obrazovanja, to su škole odvojene za dječake i djevojčice, koje postoje u Hrvatskoj, i homeschooling gdje roditelji kod kuće obrazuju svoju djecu, a djeca na kraju školske godine polažu ispite u okviru škola u kojima su registrirani, što u ovom trenutku u Hrvatskoj nije moguće. Iznenađena sam velikom bukom koja se digla oko te teme. Moja djeca idu u mješovite državne škole. Riječ je o alternativnim načinima obrazovanja koja su dostupna u nizu zemalja. To su škole gdje se favorizira jedan personalni pristup, gdje je dijete u središtu i gdje se nastoji osigurati da jedni i drugi postižu maksimalne rezultate. Ima razloga za i protiv, na konferenciji su predavači to i iznijeli, ali mislim da je jako zdravo u pluralnom društvu omogućiti da roditelji za svoje dijete izaberu školu koju smatraju najboljom”, pojasnila je Markić, piše HRT.

Pravobraniteljica Ivana Klarić Milas smatra da takvo što nije protuzakonito. To nije neka tema koja bi bila relevantna u sustavu javnog obazovanja. Mi imamo puno većih problema, naglasila je. Dodala je kako osobno smatra da to nije potrebno. Škola nije mjesto samo za obrazovanje, škola treba slijediti prirodan model, izjavila je. Kaže kako svoje dijete nikad ne bi poslala u takvu školu.

Podsjetimo, nekadašnji voditelj kurikularne reforme Boris Jokić samo je kratko prokomentirao mogućnosti odvajanja dječaka i djevojčica u školama. To je potpuno apsurdno, smatra on, i jednako kao kad bi, primjerice, odvajali dešnjake od ljevorukih. Više čitajte NA OVOM LINKU.