HSP AS optužuje HDZ za ucjenu i trgovinu Tepeševim mandatom

Vijesti 26. lis 201607:12 > 07:15
Marko Prpic/PIXSELL

Donedavni predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš pod prilično je nejasnim okolnostima odustao od mandata u Europskom parlamentu, od čega bi njegova stranka dobila na političkom prestižu, a on sam u sljedeće dvije i pol godine imao mjesečnu plaću između 50 i 70 tisuća kuna.

Tepeš se ovim potezom odrekao zarade od oko 1,8 milijuna kuna u dvije i pol godine, koliko bi obnašao mandat eurozastupnika. Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 11. rujna nije uspio osvojiti saborski mandat.

Nije pravi način

– Istina je da sam odustao od angažmana u Europskom parlamentu iz razloga što želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj. Politički sam se pasivizirao nakon loših rezultata na zadnjim izborima i tako namjeravam ostati i dalje – rekao je Tepeš za naš list. U njegovoj su stranci nakon ovog prilično ogorčeni i na njega, ali i na HDZ.

– U pitanju je ili politička trgovina ili politička ucjena. Jedno od toga je sigurno u pitanju. U zadnjih se desetak dana tri puta sastao u HDZ-u s Andrejom Plenkovićem i Davorom Ivom Stierom. Tamo je navodno i potpisao svoju ostavku na funkciju u Europskom parlamentu. Ne čini mi se to baš pravi način kako se radi u Europi na koju se zaklinju Plenković i njegovi. Rješenje ovog pitanja željeli smo postići u dogovoru s HDZ-om, ali su nas oni potpuno ignorirali, rekao je glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić za Novi list.

HDZ: Tepešev potez smatramo korektnim

Odluku donedavnog predsjednika HSP AS-a Ivana Tepeša da mandat u Europskom parlamentu prepusti HDZ-u, u toj stranci smatraju korektnim potezom, a neslužbeno kažu kako je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu. “Potez Ivana Tepeša smatramo korektnim jer je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu. To je njegov osobni čin i to u HDZ-u cijenimo”, kazao je Hini izvor blizak vrhu stranke.
Prije nego što je obznanjena Tepešova odluka, novi predsjednik HSP AS-a Hrvoje Niče poslao je otvoreno pismo Andreju Plenkoviću u kojem je zatražio da dvije stranke sjednu za stol i postignu dogovor u duhu koalicijskog sporazuma.
– Svako zaobilaženje navedenog smatrat ćemo političkom ucjenom ili trgovinom, što će akteri takvog politikantskog čina morati pojasniti hrvatskoj javnosti. Kako bi izbjegli daljnje narušavanje odnosa koji su bili iznimno kvalitetni, očekujemo da konačno sjednemo za stol kako bismo pokušali zajednički donijeti odluku temeljem koje ćemo ispoštovati volju birača – poručio je Niče.

“Prvi sljedeći”

Zakon o izborima u Europski parlament kaže da člana kojem prestane mandat “zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s te liste s najviše dobivenih preferiranih glasova”.

“Ako na listi nema više kandidata koji su dobili preferirane glasove od najmanje deset posto glasova koje je osvojila ta lista, člana izabranog na listi zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste”, piše u drugom stavku članka 13. Zakona. Stoga bi Plenkovića i Stiera koju su dali ostavke na funkcije eurozastupnika, ako bi se gledao striktno Zakon, u Bruxellessu i Strasbourgu trebali zamijeniti Ivica Tolić koji je bio sedmi na listi i predstavljao braniteljsku populaciju, te Tepeš koji je bio osmi. Riječ je o koalicijskoj listi HDZ-a, HSS-a i HSP AS-a za izbore za Europski parlament koju su se održali 2014. godine s koje je izabrano šest zastupnika. Deveta na listi bila je Željana Zovko, članica HDZ-a BiH, a trenutno veleposlanica ove zemlje u Italiji koja će sada postati eurozastupnica. Deseti na listi je predstavnik dijaspore iz Njemačke Ivan Sablić, a 11. je bio predsjednik BUZ-a Milivoj Špika.