Kampanji "neposlušna" i "drugotna" pridružile se i zvijezde

Vijesti 26. lis 201615:51 > 16:05
Drugotna na sav glas/Facebook

Kontroverzni čelnik Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Ivica Raguž zaslužan je za stvaranje otporaškog feminističkog modnoga brenda.

“Jesi li Neposlušna, Štraca, Drugotna ili možda sve troje? Dosta ti je odjeće koja više skriva nego otkriva? Ne želiš više šutjeti i praviti se da si fina i ponizna? Ako je odgovor na barem jedno od ovih pitanja DA, uključi se u prikupljanje novaca za podršku lokalnim ženskim inicijativama, doniraj i ugrabi majicu sa stavom”, piše u pozivu Facebook stranice “Drugotna na sav glas”.

Glas koncila je, podsjetimo, u kolovozu objavio članak svećenika dr. Ivice Raguža u kojem autor tvrdi da su žene koje traže jednakost neposlušne te ne žele prihvatiti da je “ona od Adama, a ne Adam od nje”.

“Već prve stranice Svetoga pisma kazuju da je prvi grijeh nastao zbog neposlušnosti. Neposlušnost je zajednički grijeh i Adame i Eve, ali on pogađa ponajviše ženu jer je đavao prvotno po ženinoj neposlušnosti čovjeka učinio robom grijeha”. Neposlušnost se isto tako pokazuje u onom što bismo nazvali dvama biblijskim sindromima neposlušne žene: “Martinu sindromu”, aktivističkoj ženi bez poslušnosti, bez smiraja, i “Magdaleninu sindromu”, lijenoj ženi ugode i užitaka, pretjerane brige za sebe, navodi autor u Glasu Koncila,

I tako su mizoginija i seksizam jednog svećenika, u kombinaciji s napadima na ženska prava u hrvatskom društvu, izrodili inicijativu koju je nedavno na N1 reklamirala i Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije. Sada ona regrutira poznate javne osobe, deklarirane kao – “neposlušne”.

Moguće je nabaviti i majicu “štraca”. Izraz je popularizirao kardinal Vinko Puljić davanjem tog naziva ženama koje upražnjavaju predbračni seks.

Među “neposlušnima” su već glumice Ksenija Tudor…

… i Ksenija Marinković.

A tu je i pjevačica Ivanka Mazurkijević.

“Neposlušna u slušanju zabrana unutar mojih sloboda koja ne diraju vaše slobode osjećam se poput ptice što izdaleka naslućuje kavez. Davno pospremljen, a sad ga vade neke čudne tete i stričeki… planiraju, meni “štraci svraki” oduzeti letački prostor. E, kljun je moj jak! Pa da vidimo!”, kaže Ivanka Mazurkijević.

Inicijativa je “pozdravila” i neke druge aktere u javnom životu, koji dobivaju prostor u medijima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.