Anketa: Maltretirali SMS-ovima pa objavili brojeve građana

Vijesti 27. lis 201607:54 > 07:59

Građani Zagreba zadnjih su dana s broja 0996330278 primali SMS ankete o lokalnim izborima, a nepoznati anketar objavio je i rezultate i brojeve telefona ljudi koji su sudjelovali u ispitivanju.

Brojevi su distribuirani putem e-mail adrese [email protected] stigli i to zbog, kako se navodi, “velikog interesa javnosti”.

Broj s kojeg se građanima slao upit više nije aktivan, a upiti na mail [email protected] nisu odgovoreni.

Navodno je u anketi sudjelovalo 14491 građana.

Odgovarajući na upit Indexa u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) kažu kako je ovakve poruke najbolje zanemariti.

“U konkretnom slučaju radi se o anketiranju korisnika koje nije regulirano Zakonom o elektroničkim komunikacijama jer ne predstavlja promidžbu ni prodaju, ali bi se ono moralo provoditi na način da se zna tko provodi anketu, odnosno ne bi se smjelo provoditi s neregistriranih brojeva. U navedenim slučajevima, ako građani ne žele odgovarati na postavljena pitanja, predlažemo da zamole anketare da ih se više ne kontaktira, odnosno takav poziv se može jednostavno prekinuti, a u slučaju zaprimanja SMS poruke istu treba zanemariti”, stoji u odgovoru HAKOM-a.

Ukoliko se utvrdi da ne postoji prethodna privola korisnika za primanje promidžbenih ili prodajnih poruka, protiv prekršitelja će sukladno Zakonu biti pokrenut odgovarajući postupak, a daljnje slanje takvih poruka zabranjeno i onemogućeno, navode u HAKOM-u. Dodaju da je vezano za političku promidžbu u siječnju i rujnu ove godine pokrenuo inspekcijske nadzore te je utvrđeno kako su poruke ovakvog i sličnog sadržaja dolazile s većeg broja neregistriranih „pre-paid“ brojeva koji su ugašeni od strane operatora zbog zlouporabe.

[email protected]