Plenkovićeva asistentica sjela u saborsku fotelju

Vijesti 28. lis 201609:47 > 09:53
Patrik Macek/PIXSELL

Gotovo je neprimjetno prošlo da je svoj saborski mandat, kako bi se mogao posvetiti upravljanju gradom, u mirovanje stavio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Umjesto njega u saborske klupe stigla je donedavna voditeljica Plenkovićeva ureda u Bruxellesu Marijana Balić

Ova novopečena HDZ-ova zastupnica, rođena 1981. u Vukovaru, sve donedavno vodila je ured tadašnjeg eurozastupnika Andreja Plenkovića u Bruxellesu. Međutim, njezin politički uspon počeo je puno ranije, najprije na lokalnoj razini, piše Tportal.

U Vukovaru je Marijana Balić nakon rođenja živjela svega nekoliko godina. Od tada potječe i tužna obiteljska priča i tragedija koja će je vjerojatno obilježiti za cijeli život. Naime, sa svega devet godina Balić je u ratnim događanjima u Vukovaru izgubila oba roditelja, otac joj je ubijen i pokopan, no majka joj se i dan danas vodi kao nestala.

Sama Balić tada već nije bila u Vukovaru, živjela je kod tete u Zagrebu, a u metropoli ostaje sve do 2007. kada se vraća u Vukovar. ‘Bila sam dijete i nasreću već od rujna nisam bila u Vukovaru. Međutim, moji roditelji su ostali i danas ih nema’, kazala je prije nekoliko godina Balić za Večernji list.

Iz tog doba potječe i informacija da je bila jedna od inicijatorica i osnivačica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Po povratku u Vukovar, unatoč diplomi Ekonomskog fakulteta, nije uspijevala naći posao. Tek nakon nekog vremena uspjela se zaposliti u Agenciji za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST. Putem te razvojne agencije odradila je i stažiranje u Bruxellesu, i to kod rumunjskog europarlamentarca Csaba Sógora.

Usto 2013. aktivirala se i na lokalnim izborima. Te je godine bila kandidatkinja za dogradonačelnicu Vukovara na HDZ-ovoj listi dok je kandidat za čelno mjesto bio aktualni gradonačelnik Ivan Penava.

No uskoro se s lokalne razine prebacila na europsku pozornicu. Postala je voditeljica Ureda eurozastupnika Andreja Plenkovića, a na toj je poziciji ostala sve do prije par tjedana. S današnjim premijerom usko je surađivala i osoba je od njegova povjerenja, piše Tportal.