Leković za N1 nakon potencijalnog pokušaja atentata na njega

Vijesti 28. lis 201617:54 > 17:58
N1

Je li netko pokušao atentat na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND)? I jeli to ponovni napad na slobodno novinarstvo? Gost Dnevnika u petak bio je sam Saša Leković.

Leković za N1 kaže da se nesreća dogodila kada je jučer krenuo za Zaagreb. “Shvatio sam što se dogodilo tek kad sam izgubio kontrolu nad vozilom. Kako vozim stari auto, ne vozim prebrzo, i svaki zvuk me upozori da nešto nije u redu”, ispričao je Leković dio iskustva.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva objavio je kako smatra jučerašnji dan drugim rođendanom. Naime, nepoznata je osoba, prema nalazu njegovog automehaničara, pokušala onesposobiti njegov automobil, što ga je moglo životno ugroziti u vožnji. Cijelu objavu pročitajte OVDJE.

Nazvao ga i Orepić

Vrlo brzo nakon što je stigla pomoć na cesti su shvatili da je vjerojatno bilo “intervencija” na vozilu, ali da ne zna i ne može reći kad je to netko napravio. “Kad se vratim u Hrvatsku ću to prijaviti. Maloprije me zvao Orepić i razgovarali smo. Ali tad je već pao mrak, pokupili smo to i ‘šlep služba’ me odvela majstoru koji je provjerio ima li kvara osim toga, i nije bilo ničega. Policiji u Srbiji to nisam prijavio jer sam tu bio samo nekoliko kilometara kada se to dogodilo.”

“Prestao sam prijavljivati prijetnje, to je gubitak vremena”

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je pozvan da sve istraži. “Zaista ne sumnjam ni na koga konkretno i bilo bi neozbiljno spekulirati i ne mogu znati je li razlog moj angažman u HND-u, ali ja jesam dobivao više puta prijetnje smrću, uključujući i otvorena pisma, kao i uvrede po medijima. Odavno sam odustao od prijava jer su mnogi napadi anonimni, teško je otkriti tko stoji iza njih, i ne mogu svaka dva dana gubiti vrijeme, sjediti u policiji 3-4 sata i davati izjave o nečemu iza čega ne bude ništa.”

“Činite štetu i ako ignorirate problem”

Leković je naglasio da se napadi događaju mnogim novinarima u Hrvatskoj, i da je to ovdje ključna tema, a da i HND o tome traži raspravu u Saboru, koje je Božo Petrov već obećao. “Iako se često javljamo kao HND u javnosti i naša su priopćenja česta, moram vam reći da je to samo mali dio najozbiljnijih stvari koje se događaju. Ako ikakve koristi bude iz svega toga, bilo bi dobro da svi u javnosti shvate da loše čine ne samo ako šire mržnju i netoleranciju, nego i ako to ignoriraju.”

“Ja sasvim sigurno neću ni šutiti ni pognuti glavu, i to poručujem svima koji su pravi novinari. Ako to učinimo, bolje da se ovim poslom nismo ni počeli baviti”, poručio je Leković u razgovoru sa Sandrom Križanec za Dnevnik N1.

Pogledajte cijeli razgovor:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.