Krstičević s Valls Noyes: Treba povećati vojni proračun

Vijesti 02. stu 201619:24 > 19:30
N1

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je danas, u srijedu 2. studenog 2016. u nastupni posjet i održao radni sastanak s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Julietom Valls Noyes sa suradnicima u Ministarstvu obrane RH.

Tijekom sastanka razgovaralo se o bilateralnoj obrambenoj suradnji, obrambenom proračunu, američkoj potpori i pomoći razvoju obrambenih sposobnosti Republike Hrvatske, zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u misijama i operacijama potpore miru te regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji, priopćeno je iz MORH-a.

Na sastanku je još jednom naglašena izvrsna suradnja dviju zemalja s naglaskom na obrambenu suradnju, kao najintenzivnijem području ukupne bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Krstičević tom je prigodom iznio planove Vlade RH i ministarstva obrane te istaknuo donošenje nove Strategije nacionalne sigurnosti kao jednog od prioriteta u narednom razdoblju, ali i ostalih strateških dokumenata te izmjenu zakonske regulative iz područja obrane. Također, ministar je istaknuo i namjeru uspostave modernog i racionalnog sustava domovinske sigurnosti u RH, u cilju bolje koordinacije i korištenja svih sposobnosti i potencijala sigurnosno-obrambenog sustava i ostalih tijela, institucija i organizacija koja obuhvaćaju područja bitna za sigurnost Republike Hrvatske i njenih građana.

Na sastanku je bilo riječi i o obvezama i odlukama donesenim na NATO samitu u Varšavi te je posebno je naglašena potreba povećanja obrambenog proračuna kao dugoročnog cilja sukladno nacionalnim potrebama i međunarodnim obavezama.

Veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes zahvalila je na hrvatskom doprinosu međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama i misijama u Afganistanu i na Kosovu te izrazila uvjerenje kako uz trenutne odlične bilateralne odnose Hrvatske i SAD-a, kao strateških saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti, postoji prostor za još intenzivniju i bolju suradnju u svim funkcionalnim područjima .
Uz veleposlanicu Julietu valls Noyes sastanku su prisustvovali i zamjenik veleposlanice Douglas Jones, vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers i voditelj ureda za obrambenu suradnju pukovnik Matthew Denny, priopćeno je iz MORH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.