Na Katoličkom fakultetu zapošljavaju samo krštene

Vijesti 12. pro 201407:44 > 07:47
kbf.unizg.hr

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (KBF) moguće se zaposliti samo uz krsni list, a potvrda o krštenju uvjet je za zaposlenje na baš svako radno mjesto na ovom fakultetu.

Kako piše Index, s KBF-a tvrde da je takvo postupanje određeno vatikanskim ugovorima, propisima kanonskog (Crkvenog) prava, statutima Sveučilišta u Zagrebu i KBF-a, Pravilnikom o radu KBF-a, ali i zakonima o znanstvenoj djelatnosti i suzbijanju diskriminacije.

Ipak, valja imati na umu da KBF djeluje u sklopu državnog Sveučilišta u Zagrebu. Iako tvrde da je njihova odluka legalna, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta se ne slažu.

Iz MZOS-a ne poriču da KBF ima poseban status koji im daje mogućnost da određena radna mjesta popunjavaju isključivo osobama koje su na natječajima za posao priložili krsni list. No, to se, kako stoji u odgovoru koji je Index dobio od Pravne službe MZOS-a, odnosi samo na znanstvena, znanstveno-nastavnička, umjetničko-nastavna, nastavna, suradnička i stručna radna mjesta.

U odgovoru jasno stoji da KBF nema pravo tražiti krsni list kao uvjet za posao na administrativnim i tehničkim radnim mjestima. A upravo to je KBF napravio u lipnju ove godine, kada su raspisali natječaj za radno mjesto šefa računovodstva. Na natječaj za šefa računovodstva na KBF-u također su se mogli javiti samo kandidati koji imaju krsni list.

Iz Pravne službe MZOS-a odgovaraju:

“U slučaju javnog natječaja za radno mjesto šefa računovodstva Katoličkog bogoslovnog fakulteta, pravna služba MZOS-a mišljenja je da tim natječajem nisu postavljeni ‘posebni uvjeti u svrhu ostvarenja ciljeva i sustava vrijednosti’ predviđeni Statutom pa nije vidljivo koji od navedenih uvjeta natječaja dokazuje dokument koji se traži (krsni list), o čemu se očitovanje može tražiti od Katoličkog bogoslovnog fakulteta.