'Ne pada mi na pamet razmišljati o tome što ću raditi'

Vijesti 10. stu 201613:54 > 14:06
Tomislav Miletić/PIXSELL

Trenutno hrvatski građani plaćaju zastupnike iz čak tri saziva. Uz Tomislava Karamarka, koji prima oko 15.000 kuna neto, još 29 zastupnika bivšeg saziva Sabora koji je ukupno radio manje od šest mjeseci ima osiguranu egzistenciju sljedećih godinu dana.

“Ne pada mi na pamet razmišljati o tome što ću raditi. Treba mi par dana vremena da dođem sebi od stresa. Nije mi palo na pamet da iz Ministarstva odmah odem na drugo radno mjesto”, kazala je bivša ministrica socijale Bernardica Juretić Jutarnjem listu, objašnjavajući svoje razloge za aktivaciju povlastice “6 plus 6”.

Prije stupanja na dužnost, podsjetimo, Juretić je bila ravnateljica Zajednice Susret, a i vlasnica je savjetovališta “Bernardica s Vama”.

“Vidjet ću još što ću raditi, najvjerojatnije se više neću vratiti u Zajednicu Susret, nije to jedino mjesto za mene. Tko hoće raditi, taj nema problema”, kaže Juretić dodajući da “sigurno povlasticu neće koristiti cijelu godinu.”

Uz sadašnjeg 151 zastupnika, iz proračuna se isplaćuje puna plaća za 30 zastupnika prošlog saziva, a pravo na polovicu plaće još uvijek koristi 26 zastupnika iz pretprošlog, sedmog saziva (Željko Kerum, Nevenka Bečić i drugi). U studenom će za plaće zastupnika – sadašnjih i bivših – iz proračuna biti isplaćeno oko pet milijuna kuna: oko 325 tisuća kuna za one iz sedmog saziva, 725.000 za zastupnike osmog saziva i 3,8 milijuna za nove.

Zakon o obvezama državnih dužnosnika propisivao je od 2000. da svi dužnosnici kad im istekne mandat “sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi” imaju pravo sljedećih godinu dana primati plaću 6 plus 6, i to bez obzira na to koliko su dugo radili – bilo je dovoljno i samo nekoliko dana sjediti u Saboru.

Povlasticu je tražio i primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina jer mu je, kako kaže, “bolje primati plaću iz proračuna nego iz Primoštena, da gradu što više ostane”, kao i sportašica Sandra Perković, jedna od zastupnika s najmanjim brojem “radnih” sati, a tu je i Hrastov Ladislav Ilčić, zatim HSP AS-ovci Pero Ćorić i Ivan Tepeš, bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, Josipa Rimac (HDZ) i drugi.

Bernardica Juretić se prije par tjedana čak i pohvalila da “bolje živi nego ministar”, što su joj zamjerili pojedini prijatelji na Facebooku, napominjući da živi od njihovog poreza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.