Božo Petrov ima ideju: Svakom zastupniku kupiti tablet

Vijesti 15. stu 201610:30 > 10:32
N1

Predsjednik Sabora, Božo Petrov, najavio je kako želi uštedjeti 1,5 milijuna kuna na printanju i fotokopiranju materijala i uvesti tablete svim zastupnicima.

‘S obzirom na analizu koju smo napravili u posljednja tri tjedna, utvrdili smo da Sabor troši dosta financijskih sredstava na neke nepotrebne procese te da je administracija trenutačno dosta usporena. Konkretno, u posljednjih devet godina na fotokopiranje, potrebne strojeve i angažirano osoblje, potrošeno je više od osam milijuna kuna. Danas nam tehnologija daje bezbroj mogućnosti te nam može posao olakšati i ubrzati. Plan mi je u dvije godine mandata implementirati ICT tehnologiju u rad Sabora, kako saborskih zastupnika tako i stručnih službi, a prvi je korak nabava tableta za zastupnike. Zahvaljujući softveru koji ćemo također nabaviti, zastupnici će preko tableta pregledavati i pretraživati sve sadržaje vezane uz Sabor i njihov posao, sve zakonske prijedloge’, rekao je Petrov za Večernji list.

Pitali smo zastupnike što misle o tome.

“To je moja ideja odavno”, rekao je SDP-ovac Ranko Ostojić, koji je dodao da je rekao da bi Sabor trebao biti ekološki osviješten, pa ispred svakoga zastupnika staviti računalo. “Dobra ideja je da to bude upravo ova varijanta”, rekao je Ostojić, kazavši da je kod njega korištenje tableta svakodnevna praksa.

Zastupnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, rekao je da se on tabletom ne služi, jer ima smartphone i to mu je sasvim dovoljno. “Mislim da je skroz nepotrebna ova ideja, bezveze potrošnja. Mi već i sad možemo izabrati da nam se ne printaju materijali, možemo već sada odabrati da imamo elektronički, a i neki zastupnici imaju laptope, ili svoje ili od Sabora. Sad na sve te laptope saborski još dodatno uzimati tablete mislim da je nepotrebno. Ali htio bih imati izračun gospodina Petrova”, rekao je Sinčić. “Mislim da je to bavljenje nepotrebnim stvarima, sad ići na laptope. Zašto onda ne ići na iPhone?”, rekao je Sinčić.

SDP-ov Joško Klisović kazao je da se dobro služi tabletom. “Ja podržavam svaku ideju modernizacije rada svake državne institucije, uključujući i Sabora. Ako ta modernizacija još doprinosi i racionalizaciji rada, ja to podržavam. Ja sam i u Vladi SDP-a bio zagovornik uvođenja visokih tehnologija u rad državne uprave i za to je naša vlada tada dobila prvu nagradu u Europi, za projekt e-građanin, koji je trebao ponuditi građanima usluge javne uprave u elektroničkoj formi. Da se uvode nove tehnologije, a da i dalje radimo s papirom, to nema smisla. Jedno isključuje drugo”, rekao je Klisović, koji je dodao i da bi se onda trebalo uložiti i u edukaciju onih zastupnika koji nisu vični korištenju novih tehnologija.

Ideju je komentirala i HNS-ova Anka Mrak Taritaš. “Petrov je predsjednik Sabora i pretpostavljam da je dobro razumski odlučio napraviti ono što je najbolje”, rekla je Mrak Taritaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.