'Roditelji često kažu: Nećeš se ti meni igrati s Bosancem!'

Vijesti 16. stu 201612:29 > 12:35
N1

'Tolerancija se mora učiti! Nadam se da će jednog dana u škole ući poučavanje o ljudskim pravima tzv. građanski odgoj umjesto vjeronauka’, kaže psihologinja Mirjana Krizmanić povodom dana tolerancije.

‘Imate roditelje koji, recimo, kažu djetetu ‘Nećeš se ti meni igrati s ovim Bosancem’. Tu odmah dijete stekne predrasudu. Zašto se dijete ne bi igrao sa Bosancem, Hrvatom, Srbinom ili bilo kim? Problem je što mladi od kuće stječu predrasude i s tim dođu u školu. Pitam se gdje je tolerancija, ako od kuće ne donesu osnove?’ izjavila je u programu Radio Dalmacije psihologinja Mirjana Krizmanić.

‘Starce nitko ne podnosi. Oni su neomiljena populacija. Primjer: Nedavno mi je odbrusio jedan taksist kojeg sam molila da me preveze na obližnju lokaciju. Odmah je prešao na Ti i kazao: ‘Što ti misliš da sam ja budala? Otplazi doma kao što si doplazila do ovdje – to je strašno, kao da sam u Africi, a ne u srcu Zagreba’, prepričava Mirjana Krizmanić.

Suzana Ritz: Odgovornost je na nama!

Žrtva netolerancije je 1. lipnja 2008. godine bio mladi Luka Ritz. Njegova majka Suzana Ritz je osnovala savjetovalište ‘Luka Ritz’ za pružanje savjetodavne i stručne potpore u slučajevima nasilnog i rizičnog ponašanja djece i mladih.

‘Ja ne mogu reći da ja sad vidim nekakvog velikog pomaka na većoj razini. Ono što ja smatram da je pomak je to da se počelo govoriti o tome. Prije je to bilo dosta prešutno, glumili smo kao da to ne postoji u našem društvu. Jako teško će se pomak i dogoditi dok god svaki pojedinac od sebe ne krene i razmisli kako bi se osjećao da je žrtva. Uloga i odgovornost je na svakom od nas. Kakvo društvo gradimo i u kakvom svijetu ostavljamo djecu da žive i odrastaju’, izjavila je za Radio Dalmaciju Suzana Ritz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.