Studenti Filozofskog zbog maila sumnjaju u birački odbor

Vijesti 22. stu 201610:03 > 10:46
N1

Studenti Filozofskog fakulteta dijele screenshot maila predsjednice biračkog odbora, koji sadrži neuobičajene upute za promatrače izbora predstavnika Studentskog zbora. Osim što vremenski ograničava promatranje, upućen je i jednoj kandidatkinji.

Izbori se održavaju tijekom utorka i srijede uz predočenje važećih identifikacijskih iskaznica.

O nepravilnosti se oglasila kandidacijska lista “Filozofski je naš”, koja se jučer požalila i na trganje plakata, financiranih sredstvima samih studenata. Ta lista se oštro protivi ugovoru s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. Sukob oko ovog ugovora rezultirao je posredno, među ostalim, i smjenom dekana Vlatka Previšića, koji se povukao zbog mirovine, zatim i odlukom Senata o izbacivanju predstavnika Studentskog zbora, koji je bio opozicija Previšiću u Fakultetskom vijeću, a onda i izglasavanjem smjene v.d.-a dekana Željka Holjevca odlukom Vijeća od ponedjeljka, a o kojoj se Senat tek treba očitovati.

“Na slici ispod jasno je vidljivo kako je kolegica, koja je inače predsjednica Biračkog odbora, e-mail poruku upućenu promatračima izbora poslala i na adresu (…) koja pripada kandidatkinji s liste ‘Probudimo Filozofski’. Nadamo se kako naklonjenost predsjednice BO-a neće utjecati na rezultat izbora i da se Filozofski neće probuditi u rukama korumpiranih pojedinaca! #nedamofilozofski jer ‘Filozofski je naš!'”, poručila je lista, a prenio Plenum FFZG-a na svojim stranicama.

“Da stvar bude gora, u popisu primatelja mejla namjenjenog ISKLJUČIVO promatračima, a kao što je vidljivo iz skrinšota dolje, neobjašnjivo završava i mejl adresa kolegice koja je kandidat liste proBUDImo Filozofski, što je u najmanju ruku gruba nepravilnost. Neobjašnjivo, naravno, pod uvjetom da adresa nespretnošću pošiljatelja nije završila tamo, umjesto možda u ‘bcc’ dijelu… To bi onda neobjašnjivost otklonilo uklapanjem u veću sliku jednog sustavnog objašnjenja. I sada se od studenata očekuje da imaju puno povjerenje u transparentno i pošteno provođenje izbora? A oni koji u to od početka sumnjaju su paranoici koji neutemeljeno uzbunjuju i uznemiruju javnost?”, pita jedan student.

Lista “Probudimo Filozofski”, pak, piše kako je taj “navodni skandal koji nam je posljednji prišiven” zapravo “rezultat zabune koja nema veze s nama”.

“Tako sve dosadašnje prljave igre i sulude klevete kojima nas se pokušalo diskreditirati i stigmatizirati samo su znak otpora pluralnosti, suradnji i dijalogu. Nadamo se da ste prepoznali važnost izlaska na izbore te da ćete se oduprijeti jednoumlju jer ono nikada nije vodilo proširenju horizonata, a upravo bi Filozofski fakultet trebao biti mjesto za to”, navode oni, a tvrde i da na adrese studenata stižu mailovi kojima se agitira za njihovu list te se priziva “Smrt plenumu, sloboda Filozofskom.” Tvrde da ne stoje ni iza toga.

Ipak, obje liste pozivaju na izlazak na izbore i daju naputak o glasanju.

“Na glasačkom listiću nećete moći zaokružiti listu, nego poimenice kandidate koji će abecednim redom biti podijeljeni prema razinama studija. Na preddiplomskoj razini možete zaokružiti najviše 6 kandidata, na diplomskoj najviše 5 i na poslijediplomskoj najviše 5, ukupno 16 kandidata. Kandidate s liste “Filozofski je naš” podržava 6 studentskih udruga, a prepoznat ćete ih jer će uz njihova imena biti navedene udruge koje ih podržavaju: USF, KSPUFF, KSFF, „K.“, ISHA Zagreb, SKUP.”, navode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.