Sinčić: Pravosuđe i obrazovanje često izdaju žene

Vijesti 22. stu 201614:03 > 14:09
N1

Predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić komentirao je današnu tematsku sjednicu koja je u svom fokusu imala društveni problem nasilja nad ženama

Nakon sjednice Odbora za ravnopravnost spolova, koja je tematizirala nasilje nad ženama uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, Ivan Vilibor Sinčić istaknuo je kako će inzistirati na ratificiranju Istanbulske konvencije, koja štiti žene od različitih vrsta nasilja prema njima.

Budući da je njegovo nedavno “preuzimanje” Odbora iznenadilo mnoge, upitan je kako se pripremao za današnju sjednicu.

“Pripremali smo se uz pomoć svog Tajništva. Imali smo ovdje i predstavnike nevladinih udruga kojima je to posao. Ovdje smo da učimo jedni od drugi. Nadam se da je ovo početak jedne suradnje. Imamo jako mnogo problema koje moramo riješiti”, izjavio je.

Komentiravši rezultatae CESI-jevog istraživanja, koje je pokazalo da i djevojčice i dječaci imaju rodne stereotipe te u velikom broju opravdavaju nasilničko ponašanje u vezama, osvrnuo se na uvođenje spolnog odgoja u škole: “Škole i sveučilišta nisu samo mjesta obrazovanja, nego i mjesta odgoja. Omogućit ćemo da naši građani i studenti odrastu u samostalne i kritične pojedince koji će imati konstruktivnu ulogu u društvu. Dosad smo imali dugu tradiciju zapostavljanja obrazovanja”.

Upozorio je i na brojne propuste pravosuđa kada je riječ o preventiranju i suzbijanju nasilja nad ženama.

“Ignoriraju se prijave za nasilje. Policija nije educirana. Ima jako mnogo apsurdnih presuda. Nitko se ne usudi preuzeti odgovornost kada je riječ o edukaciji službenika. Odugovlače se procesi i onda se onemogućava njihovo rješavanje”, pojasnio je.

“Sve zaključke današnjeg skupa prenijet ću nadležnim institucijama. Šokantno je da se neki programi prevencija nasilja ne mogu provoditi jer nema sredstava za osnovne potrebe poput grijanja”, kazao je.

Sinčić je naglasio da ga zanima zašto nije ratificirana Istanbulska konvencija te je dodao kako će poticati građane na građansku hrabrost i aktivizam. Kako je jedan od razloga zašto nije ratificirana Istanbulska konvencija nedostatak novca u državnom budžetu, novopečeni predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova naglasio je kako je nužno ulagati u ljude.

“U ovoj zemlji novca ima. Ako ova zemlja ima 31 miljardu eura imovine, a troši 800 milijuna kuna iznajmljivanje prostora, zamislite samo koliko se samo tu može uštedjeti. Ne smijemo štediti na ljudskim potencijalima i gubiti više vrijeme na edukacije”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.