Predrag Matić: Pobratimili ste Vučića i Krstičevića! Mašala!

Vijesti 23. stu 201607:35 > 13:58
Patrik Macek/PIXSELL

Aktualnim prijepodnevom, u kojemu na zastupničke upite prvi put odgovarati premijer Andrej Plenković i članovi njegove Vlade, Hrvatski sabor u srijedu počeo je novu, drugu po redu sjednicu u sadašnjem sazivu. Sjednica bi trebala trajati do 15. prosinca.

Sabor je, prije Aktualnog prijepodneva, utvrdio dnevni red na kojemu je više od 40 točaka, među kojima su i izmjene ovogodišnjeg Državnog proračuna, izmjene financijskih planova izvanproračunskih korisnika, odluke o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u misijama potpore miru u Afganistanu, Somaliji i Kosovu. U dnevni je red uvrstio i SDP-ov prijedlog da se izmjeni Zakon o porezu na dodanu vrijednost koji se, pojasnila je Milanka Opačić, odnosi na dadilje koje bi trebalo osloboditi plaćanja PDV-a, kao što su oslobođeni i vrtići, jer su i dadilje ‘servis’ roditeljima. Saborska većina odbila je međutim SDP-ov zahtjev da se zakon raspravi u hitnom postupku, pa će on proći redovitu proceduru, odnosno dva čitanja.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA NAŠEM PORTALU:

13:45 Posljednji koji je postavio pitanje u Aktualnom satu bio je SDP-ov Bojan Glavašević. O tome čitajteOVDJE.

13.10 Andrej Plenković odgovorio je zastupnicima SDP-a na opetovane prozivke primanja SNS-a u EPP.  “Zar želite ugrozite odnose Hrvata i Srba? Neće vam uspjeti, nećete utjecati na našu politiku”, kazao je Plenković, obraćajući se Damiru Tomiću.

12:20 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) zatražio je od ministra financija Zdravka Marića da objasni po kojim će se kriterijima brisati dugovi bankarima i što će biti s kolateralima, odnosno hoće li se oni brisati.

“Kao jednokratnu mjeru otpisat ćemo nenaplative kredine plasmane za koje su kreditne institucije već napravile ispravke vrijednosti”, kazao je Marić. “To je već prikazano na njihovoj rashodovnoj strani”, kazao je, dodajući da se radi o plasmanima starim i po desam godina.

“Na taj način se već umanjivala osnovica poreza na dobit. Ključna je odrednica da im se daje mogućnost jednokratnog i potpunog otpisa potraživanja – cilj je da to bude ne samo otpis nego i otpust dugova poduzećima i građanima. Teško je procijeniti u kojem će se obujmu kreditne institucije koristiti time”, kazao je Marić.

Sinčić nije zadovoljan odgovorom, jer nije jasno što znači poduzetnik – je li svejedno kad je mali ili kad je magnat. Radi se o milijardama kuna, kazao je, dodajući da mu se čini da predstoji još jedna predstečajna nagodba.

11:42 Miro Bulj (Most) kazao je da su dijelovi zemlje “spaljena zemlja”, a dijelom i zbog indeksa razvijenosti, jer su tretirani nepravedno u regionalnom razvoju kao bogata područja.

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja, kazala je da je njen prethodnik najavio novi indeks od 2018. godine, što će se i dogoditi prvim siječnja te godine. Prije toga je to nemoguće, zbog porezne reforme i promjena u načinu funkcioniranja jedinica lokalne samouprave.

11:30 Željko Jovanović pitao je što će biti s HDZ-ovcem Božidarom Kalmetom, za koji bi mogla vrijediti maksima “svakog tjedan optužnica jedna”.

“On nije zastupnik u Saboru, nije član Predsjedništva HDZ-a, gradonačelnik je 3,5 godine. Postoji presumpcija nevinosti, bilo je slučajeva da je rađen veliki pritisak na dužnosnike, a dobili su kasnije oslobađajuće presude”, odgovorio mu je Plenković. Dodao je neka SDP pogleda u svoje dvorište jer i oni imaju optuženih gradonačelnika. Više o tome čitajte OVDJE.

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

11.25 Predrag Matić pozdravio je što je Vlada “pustila suzu za Vukovar” prošloga tjedna, ali se isto HDZ nije usprotivila ulasku SNS-a, stranke koju su utemeljili četnički vojvoda Vojislav Šešelj, Aleksandar Vučić, “autor izjave jedan naprema sto”, kao i Tomislav Nikolić, u Europsku pučku stranku.

“Koji je pravi HDZ? Da je u pitanju netko od vaših predšasnika, ne bih ni postavljao ovo pitanje”, kazao je Predrag Matić.

“SNS od 2013. je podnijela zahtjev za dobivanje statusa u okviru EPP-a i o tome se odlučivalo proteklih godina u precizno definiranom procesu , u sklopu kojega su europska izaslanstva putovala u Beograd i bavila se programima SNS-a… Dio izaslanstva bio je i Miro Kovač. Stav HDZ-a je jasan – bili smo suzdržani u svibnju kad je donesena odluka na razini radne skupine, a to smo ponovili i 15. studenog. Bili smo jedina stranka u EPP-u takvoga stava. Eurozastupnica Šuica je poručila da Srbija mora riješiti niz rezidualnih pitanja iz doba velikosrpske agresije, koja se odnose i na nestale i na hibridni zakon o univerzalnoj jurisdikciji… Naznačili smo da moramo riješiti i bilateralne odnose, pitanja hrvatske manjine u Srbiji”, nabrajao je Plenković. Suzdržani su, nastavlja, zato što žele dijalogom riješiti probleme sa Srbijom, kvalitetnije s drugačijim stavom.

“Srbija je na dugom putu prema članstu u EU, a SNS ima dug put do članstva u EPP-u”, zaključio je Plenković. Matić je kazao da je zadovoljan odgovorom.

“Niste rekli ništa netočno. No, moram konstatirati da ste mogli biti i protiv, ništa ne bi bilo drugačije”, kazao je Matić, dodajući da je HDZ, uoči izbora u rujnu, isposlovao da se o tome ne odlučuje u okviru EPP-a, jer bi primitak SNS-a u istu političku obitelj u kojoj je HDZ, koštao HDZ “više nego što je nas koštala šaka jada”.

Zaključio je kako je HDZ ovim potezom s Vučićem i Nikolićem “pobratimila” Josipa Đakića, Stevu Culeja, Tomu Medveda i Damira Krstičevića, “i na to mogu reći samo – mašala!”

11:15 Marta Luc Polanc (SDP) upitala je ministra okoliša Slavena Dobrovića što će se događati po pitanju zagađenja zraka u Slavonskom Brodu zbog rafinerije u Bosanskom Brodu, čiji je vlasnik ruska kompanija. Upitana je i hoće li se činjenica da je premijer u Ukrajini ponudio mirnu reintegraciju teritorija pod ruskom vlašću štetiti pregovorima, a time i građanima Slavonskog Broda.

Dobrović je kazao da će se Vlada nastaviti protiviti odgodi modernizacije, koja će biti nužna zbog oduzimanja okolišne dozvole i nastavka rada. “No, to nadilazi ingerencije Ministarstva, to je međudržavno pitanje”, kazao je također. SDP-ovka se požalila da nije odgovorio ništa ni vezano za Ukrajinu niti za mjere koje će se poduzeti.

“Prekoračenje sumporovodika u Slavonskom Brodu je bilo 222 puta”, kazala je, pozivajući se na ovogodišnja mjerenja i pozvala ga na prosvjed građana.

11:02 Romana Jerković (SDP) kazala je da su u modernim društvima znanost i obrazovanje prioriteti, što se ne može reći za Hrvatsku. “Stanje kao da nikad nije bilo gore, ulažemo upola manje od EU”, kazala je, navodeći da Slovenija izdvaja deset puta više za nacionalnu zakladu za znanost nego RH. Upitala je Plenkovića gdje je nestala kurikularna reforma, koju je pozdravila i EU.

N1

“Sasvim je jasno iz programa Vlade da su znanost i obrazovanje naš prioritet”, kazao je Plenković. “Kurikularna reforma obrazovnog sustava naravno da nije stala. Prije tjedan dana završio je proces javnog savjetovanja, na koje je stiglo više od 700 očitovanja”, kazao je. “Postizanje konsenzusa na uključiv i pluralan način će biti naš cilj”, dodao je.

Očekuje da će stručne radne skupine koje će se formirati u Ministarstvu obrazovanja, uključiti sve relevantne stručnjake.

Jerković je kazala da je Vlada propustila u sklopu porezne reforme uvesti stimulacije za investitore u znanost i obrazovanje, ali i da tek treba vidjeti proračun za iduću godinu.

10:50 Boris Miletić (IDS) kazao je da je strategija razvoja turizma od 2013. do 2020. godine jednoglasno prihvaćena u Saboru. Istra generira trećinu prihoda turizma, koja je zabilježila povećanje prihoda.

“Ljudi su se zadužili vjerujući u ovaj dokument. No, čemu služe strateški dokumenti ako se zakonima ide protiv njih? Jasno, govorim o povećanju PDV-a u turizmu”, kazao je Miletić.

“Vi se referirate na jedan segment reforme… koja sadrži niz kvalitetnih rješenja i koja će doprinijeti ostvarenju tri cilja: većem dohotku građana, rasterećenju poduzetnika i održivosti javnih financija. Zato na nju gledamo u paketu”, kazao je, dodajući da se zato ne može reći da je reforma usmjerena protiv turizma. Mnoge su stope ostale na razini od 13 posto, dok povećanje PDV-a treba gledati kroz druge aspekte. “Cjelina reforme će doprinijeti turizmu, a ne mu odmoći”, kazao je.

Miletić je kaza da će vrijeme pokazati tko je bio u pravu. Prijedlog je bio približavanje turizma drugim turističkim zemljama, gdje PDV varira oko 10 posto. Neće se postići produljenje sezone i samo iduće godine ćemo imati investicije preko dvije milijarde kuna, a ovo će doprinijetu padu investicija u tom segmentu. Kroz turizam treba voditi računa i o proizvpođačima hrane te ugostiteljima, koji su izgubili povjerenje.

“Neki su se zadužili da bi otvorili svoje objekte”, naglasio je.

N1

10:44 Josip Đakić (HDZ) je upitao ministra branitelja Tomislava Medveda hoće li zakon o objedinjenim pravima branitelja uskoro ugledati svjetlost dana te hoće li branitelje štititi od progona, kakvim smo svjedočili u slučaju Orašje.

“Izrada zakona je završena i trenutno je u postupku usklađivanja s ostalim ministarstvima”, kazao je. Cilj je sveobuhvatna skrb branitelja i stradalnika rata. Nakon usklađivanja, plan je u prosincu 2016. prijedlog teksta zakona uputiti na javnu raspravu, a nakon toga u saborsku proceduru. On objedinjuje sva pitanja koja su za njih značajna.

10:41 Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovicz je Plenkovića upitao kakvi su planovi s nedovršenom dionicom autoceste prema Mađarskoj. Kazao je da je plan da se povežu Mađarska, Hrvatska i BiH.

Naveo je i da će se trasa nastojati sufinancirati iz EU fondova, kroz Connected Europe Facility te da će biti gotova “do kraja 2020. godine, ukoliko to bude moguće”, ali i isplativa. Nadležno ministarstvo će taj pravac smatrati prioritetnim.

10:35 Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede kazao je da je zdravstvena ispravnost hrane iznimno bitna i da će se inspekcije voditi računa da se u Hrvatskoj prodaje ispravna domaća i uvozna hrana.

Odgovarao je na pitanje Josipa Križanića iz HDZ-a, koji je kazao da je domaća proizvodnja pogođena djelovanjem uvozničkih lobija, ne samo kada je riječ o hrani, nego i vinima.

Odgovarajući na pitanje Majde Burić (HDZ) kazao je da su ugovori čelnika Hrvatskih šuma, koji im omogućavaju velike bonuse i “nemoralne i vjerojatno nezakoniti” i “govore najviše više o onima koji su ga sklapali”. Bivšim čelnicima istječu otkazni rokovi od tri mjeseca. Sve akte koje oni potpisuju nadzire skupština HŠ.

10:15 Josip Salapić (HDSSB) postavio je pitanje vezan za “Projekt Slavoniju”, odnosno hoće li se on moći prepoznati u proračunu te koje će županije biti zahvaćene njime.

“Mi smo u izbornoj kampanji naglasili da je za ovu Vladu Slavonija prioritet, ali da ne započinje s pet tradicionalnih županija, već i u Moslavini i Banovini”, kazao je Plenković. Svjesni su poteškoća i demografije. “Vidjeli ste da su i ministar poljoprivrede i ministrica regionalnog razvoja mladi Slavonci… Osigurat će se 2,5 milijarde eura za projekte u Slavoniji”, kazao je. Pristupit će se izradi novog indeksa razvijenosti, kako bi se utvrdile razvojne nijanse i spriječilo siromaštvo te odlazak mladih ljudi. Proračunska sredstva i ona iz fondova EU će se zato namjeski usmjeravati iskorištavnaju potencijala. Signal su za to dali i održavanjem sjednice Vlade, na kojoj su alocirali 60 milijuna kuna za različite projekte, naglasio je Plenković.

Patrik Macek/PIXSELL

10:10 Drago Prgomet (HDZ)je kazao da su uhićenja u Orašju dovela do niza kritika prema RH i njezinu odnosu s BiH, a zanimalo ga je što će Hrvatska učiniti po tom pitanju. Plenković je rekao da je tim pitanjem otvorio jedno od najvećih političkih pitanja s kojima su bili suočeni zadnjih mjesec dana.

“Činjenica da su uhićenja u Bosanskoj Posavini došla 2,5 dana nakon posjeta mene i Stiera BiH, su pokazala indikativan tajming tog poteza. Riječ je o kaznenim djelima koja su se dogodila ’92. i ’93. godine. Jasan stav Vlade je da svako kazneno djelo treba biti procesuirano i riješeno, a počinitelji za ta djela trebaju odgovarati.

To je stav Vlade, to smo jasno rekli. Suradnja između RH i BiH odvijala se na razne načine proteklih godine, bila je regulirana raznim sporazumima. Činjenica da Vlada RH nije bila upoznata s ovim optužnicama je za nas zabrinjavajuća. Reagirali smo tako da pružimo pomoć, pravnu i financijsku, obnovili smo Savjet za suradnju s međunaordnim kaznenim sudovima…”

Plenković je više puta naglasio kako je Hrvatska ozbiljno pristupila ovim uhićenjima.

9:45 Pupovac je na aktualnom satu postavio prvo pitanje. “Volio bih da ga ne moram postavljati, ali, nažalost, u ime Kluba moram to učiniti, jer je sanacija niskonaponske mreže trebala biti završena do 2008. godine, a danas 2016. to nije završeno. Niti HEP niti ministarstva nisu omogućila da se u 83 sela i zaseoka taj posao završi”, upozorio je Pupovac i dodao da su to mahom povratnička srpska sela. Izrazio je nadanje da će nova Vlada naći rješenje.

Premijer Plenković je rekao da je upoznat s tim problemom. “Moja Vlada će zadužiti nadležno Ministarstvo regionalnog razvoja koje se bavi nastojanjem da se svi krajevi RH jednako razvijaju i da svi građani imaju jednake uvjete. Čini mi se da je proces prespor i stavlja dio državljana u nejednak položaj. I HEP i Ministarstvo će u vremenu koje je pred nama pristupiti rješavanju ovog problema”, obećao je premijer.

N1

Opsežan posao pred zastupnicima

Sjednica bi trebala trajati do 15. prosinca, odnosno ustavnog roka za redovno zasjedanje, a do tada zastupnike očekuje iznimno opsežan posao.

Sabor, naime, treba donijeti državni proračun za iduću godinu, rebalansirati ovogodišnji, donijeti paket od 15 zakona koji su dio porezne reforme, koja će se primjenjivati od početka iduće godine

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.