Deseta godišnjica sporazuma kojeg preziru sve vlade

Vijesti 23. stu 201609:06 > 09:18
Marko Lukunic/PIXSELL | ILUSTRACIJA

Danas, 23. studenog 2016. navršava se točno 10 godina od potpisa Sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti i Sporazuma o javim službama. Sindikati zbog neispunjavanja dogovorenog danas podižu tužbu.

Sporazumom se utvrdilo dodatke i modalitete, te dinamiku uklanjanja zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja.

U sporazumu stoji, (Članak 2.) da se osnovica za izračun plaća u javnim službama u razdoblju od 2007.-2009. povećava za 6%.

Dijelom je tako i bilo do 2009. kada se 13. svibnja 2009. potpisuje Dodatak sporazumu, a osnovica se vraća na stanje iz 2008. godine, navode sindikati u svom dopisu medijima, dodajući da se tada dogodila i ona legendarna Sanaderova izjava o banani u obraćanju sindikatima: “Bez dramatike, u banani smo i visimo o niti”.

U svom podsjećanju navode i da se 26. listopada 2011. potpisuje novi Dodatak sporazumu u kojemu se utvrđuje:

„Način povrata osnovice Osnovica za obračun plaća u javnim službama iznosit će 5.415,37 kuna bruto za mjesec u kojem službeni pokazatelji Državnog zavoda za statistiku RH ukažu na poboljšanje stanja odnosno rast međugodišnjeg realnog tromjesečnog BDP-a za dva tromjesečja uzastopno (u odnosu na isto razdoblje prethodne godine) prosječno dva ili više posto (mjereno aritmetičkom sredinom dvije stope realnog rasta međugodišnjeg tromjesečnog BDP-a dva uzastopna tromjesečja) i primjenjivat će se iza toga do prve sljedeće promjene prema ovim Izmjenama i dopunama.“

Uvjeti iz Dodatka sporazuma potpisanog 2011. stekli su se krajem 2015. godine u zadnja dva tromjesečja.

Dakle, primjena je trebala biti na snazi od 01. siječnja 2016. godine.

U srijedu 23. studenog 2016. godine Sindikat Preporod, Sindikat socijalne skrbi i Sindikat mirovinskog osiguranja pokreću tužbe pred Općinskim sudom za svoje članove, a u svrhu naplate potraživanja od 1. siječnja 2016. godine na osnovu isplate plaća zaključno (za sada) s listopadom ove godine.

Sindikati pritom podsjećaju na bitne detalje vezane za ovu godišnjicu:

– Ovim Sporazumom obuhvaćeni su školstvo, zdravstvo, socijala i kultura.
– Ukupno se radi o 180.000 raadnika.
– Procjena je da godišnje tražena razlika državu košta 1,3 milijarde kn. (ako gledamo samo dio o 6%)
– Ukoliko će sudovi presuditi u korist radnika, ukupno sa troškovima odvjetnika i kamata iznos bi mogao biti dupli od duga
– Nekoliko dana prije, ili možda jedan dan prije potpisivanja Sporazuma iz 2006. godine u emisiji Otvoreno ili slično kako se tada zvala, Željko Stipić je tada bio protiv tog sporazuma i nazvao takve sporazume “Odgođeni sindikalizam”. Nažalost je bio u pravu. (bilo bi interesantno naći tu emisiju)
– Prilikom potpisivanja sporazuma nazdravljalo se šampanjcem što su mnogi tada loše prihvatili (slika u prilogu)
– 2009. Sanader je izgovorio da smo “u banani”
Navode i da ostaju otvorena pitanja. Ukoliko sud presudi u korist sindikata, samo za ovu godinu država će morati izdvojiti preko 2 milijarde kuna – od troškovi suda i odvjetnika do kamata. Osim toga, država će morati osigurati narednih oko 1,3 milijarde kuna za proračun 2017. koji uskoro ide na usvajanje, a i potencijalni dug iz prethodne stavke vjerojatno će biti isplaćen 2017.  Ovo je pitanje za ministra financija Zdravka Marića, dodaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.