Plenković odgovorio na upit o Kamletinom Oskaru za korupciju

Vijesti 23. stu 201612:42 > 12:46
Petar Glebov/PIXSELL

Odluka Županijskog odbora, nakog toga Predsjedništvo HDZ-a i u konačnici razgovor s Kalmetom, takvo je postupanje HDZ-a prema zadarskom gradonačelniku u Aktualnom prijepodnevu najavio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

HDZ je stranka koja funkcionira na načelu supsidijarnosti, odgovorio je Plenković SDP-ovu Željku Jovanoviću kojeg je zanimalo je li pozvao Božidara Kalmetu na razgovor i zatražio od njega da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika Zadra i šefa županijskog HDZ-a nakon što je prije dva dana protiv njega podignuta nova optužnica, ovog puta zbog filma “Prometna renesansa”.

Jeste li pogledali Kalmetino producentsko remek djelo “Prometna renesansa”, nagrađeno optužnicom USOK-a, a vjerojatno će biti nominirano i za Oskara za korupciju, pitao je Jovanović ironično primjetivši da se protiv Kalmete optužnice podižu po načelu “svakog tjedna, optužnica jedna”.

Plenković uzvraća kako očekuje da “u novim okolnostima” o optužnici prvo raspravi HDZ-ov Županijski odbor, koji će izvjestiti Predsjedništvo HDZ-a, čija će sjednica biti početkom prosinca, i onda će se vidjeti na koji način donositi odluke.

Podsjeća pritom kako u hrvatskom pravnom sustavu postoji načelo presumpcije nevinosti, poručuje da nikoga unaprijed ne želi stigmatizirati, niti dovoditi u položaj koji bi bio nepovoljan u odnosu na ono za što ga se tereti.

“Stav je jasan i principjelan, prvo Županijski odbor, nakon toga Predsjedništvo stranke i u konačnici razgovor sa Kalmetom”, rekao je Plenković čiji odgovor nije zadovoljio Jovanovića koji pita kako to da “presumpcija nevinosti” nije vrijedila i za bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

“Da je vrijedila bi danas ne bi bili predsjednik HDZ-a, dakle to su dvostruki kriteriji”, ustvrdio je Jovanović podsjetivši kako je Karamarko svojedobno poručio da će Kalmeta morati podnijeti ostavku na sve političke dužnosti ako USKOK protiv njega podigne optužnicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.