Plenković štrajkašima ostavio papirić s brojem telefona?

Vijesti 24. stu 201610:52 > 12:48
Screenshot

Zbog prosvjeda djelatnika Studentskog centra (SC) u Zagrebu, na Markov trg stigla je policija, a podignuta je i ograda. "Hoćemo ugovor", viču sindikalisti ispred Vlade. Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u SC-u, podsjetimo, traže potpisivanje već usuglašenog kolektivnog ugovora koji bi im zaštitio postojeća i osigurao neka nova prava.

Oni naime žele zaštiti svoja prava, kaže nam jedna štrajkačica Biserka Sertić, a to im je onemogućeno jer nije potpisan kolektivni ugovor. Pred njima je sastanak s klubovima zastupnika u Saboru od kojih očekuju da im pomognu koliko mogu, kaže nam. Prethodno im se pridružio zastupnik Ivan Pernar.

‘Plenkoviću, javi se…’, viču pod prozorom Vlade okupljeni radnici, a naša sugovornica smatra da je žalosno što im se premijer ni na koji način nije javio.

‘Pred Vladom se uvijek prosvjeduje kad je sjednica, puno je premijera koji su primili prosvjednika, a ovo danas – nešto je novo. Premijer je znao da ćemo doći, a ostavio nam je papirić s brojem centrale – to se još nikad nije dogodilo’, kazao nam je Mario Iveković, sindikalist.

‘Ako nam nadležno Ministarstvo kaže da ne može riješiti problem jer nije ovlašteno, onda je to valjda premijer’, dodaje Iveković. Ovo je neozbiljno i neodgovorno i prema radnicima SC-a, ali i prema studentima, kaže.

Premijer je, tijekom sjednice Vlade, od resornog ministra zatražio mišljenje o situaciji u SC-u. Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je kako nema zapreka da se potpiše kolektivni ugovor (KU) za zaposlenike u zagrebačkom Studentskom centru (SC), ali bez povećanja materijalnih prava, jer bi to značilo 5 milijuna kuna veće godišnje troškove SC-a. Barišić je podsjetio da je sanacija zagrebačkog SC-a počela prije tri godine, a do sada je u tom postupku, koji se subvencionira iz državnog proračuna, isplaćeno 136 milijuna kuna, što je 15-tak milijuna kuna više od obveza koje su predstavljene na početku sanacije. “Sanacija se pokazala neuspješnom jer su za više od 15 milijuna kuna porasli troškovi, a strukturne promjene nisu postignute”, usvrdio je Barišić.

Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u SC-u, podsjetimo, traže potpisivanje već usuglašenog kolektivnog ugovora koji bi im zaštitio postojeća i osigurao neka nova prava.

Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak to ne želi učiniti jer je SC u dugovima i postupku sanacije, te kaže da su materijalna prava zaposlenika SC-a iznadprosječna. Iz Sanacijskog vijeća kao razloge nepotpisivanja KU-a navode da nemaju ovlasti za to, odnosno da o tome treba odlučiti MZOS.

Radnici zagrebačkog SC-a već nekoliko dana štrajkaju i prosvjeduju pred studentskim domovima, poručujući da neće odustati od štrajka dok se ne potpiše kolektivni ugovor.

Jedan u nizu prosvjeda održan je u srijedu ispred MZOS-a. Štrajkaški odbor je tražio sastanak u MZOS-u, a predsjednica štrajkaškog odbora Biserka Sertić kazala je nakon sastanka Hini da se MZOS odriče odgovornosti i tvrdi da nema nikakav utjecaj na odluke o kolektivnom ugovoru.

Stoga se prosvjed nastavio u četvrtak ispred Banskih dvora u 11 sati. Sertić je rekla da su zatražili razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem i nadaju se da će ih on primiti na razgovor.

Podsetimo, pedesetak radnika zagrebačkog Studentskog centra (SC) okupilo se u ponedjeljak na prosvjedu ispred menze Studentskog doma “Cvjetno naselje”, u organizaciji četiriju sindikata koji djeluju u zagrebačkom SC-u, poručujući da neće odustati od štrajka dok se ne potpiše već usuglašeni kolektivni ugovor (KU).

O tome smo pisali OVDJE.