Pobijedio Bandića: Nelegalno su obračunavali odvoz otpada

Vijesti 26. stu 201608:04 > 08:10
N1

Dražen Aničić (67) sa zagrebačke Savice tužio je Zagrebački holding zbog odvoza smeća. Sud je presudio da je Holding nezakonito obračunavao prikupljanje i odvoz smeća.

Zakon o održivu gospodarenju otpadom kaže: “Potrošač je dužan platiti za onoliko otpada koliko ga je proizveo, odnosno bacio u gradski kontejner” (u ovom slučaju kontejner Zagrebačkog holdinga).

No, umjesto toga, u Zagrebu otpad naplaćuju obračunavajući volumen zaduženog spremnika (kontejnera) za smeće i broj odvoza.

Da se radi o “prevari” shvatio je Dražen Aničić (67) sa zagrebačke Savice. Zbog toga je tužio Zagrebački holding.

“Živim u stanu na Savici više od 30 godina. Holding sam prijavio prije pet godina općinskom državnom odvjetništvu, a prijava neotvorena još i danas stoji u njihovim ladicama”, ljutito govori Aničić.

Ignoriralo ga je i Povjerenstvo za reklamacije potrošača, pa je slučaj završio na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske. Oni su presudili – Holding je nelegalno obračunavao odvoz otpada te se ne smije naplaćivati otpad stanovima u kojima nitko ne živi.

“Pokrenuo sam postupak gdje sam osporio valjanost cjenika Holdinga, valjanost općih uvjeta poslovanja te sam osporavao odluku Gradske skupštine na koju se Holding oslanja jer su i oni u sukobu sa zakonom”, rekao je Ančić za 24sata.

Dodao je kako u Zagrebu postoji 70 tisuća praznih stanova kojima se naplaćuje odvoz otpada, iako ga nitko ne stvara te nema potrebe odvoziti smeće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.