Perutnina Ptuj: Salmonela iz naše piletine nije opasna

Vijesti 29. stu 201614:06 > 14:13
Morguefile.com / Ilustracija

Slovenska kompanija Perutnina Ptuj, matična tvrtka čakovečkog poduzeća PIPO, objavila je u utorak da je meso peradi koje prerađuje sigurno za potrošače i da u Sloveniji u dužem razdoblju u posljednje vrijeme nije imala slučajeve pojave zabranjenih vrsta salmonele ili escherichie coli.

Perutnina Ptuj time je reagirala na na rješenje hrvatskog ministarstva poljoprivrede koje je u subotu izvijestilo potrošače da je temeljem nalaza inspekcije došlo do opoziva pilećih krilaca Perutnine Ptuj, zbog prisutnosti bakterije salmonele i escherichie coli (E.coli).

Meso Perutnine Ptuj je sigurno za konzumaciju, rekla je na konferenciji za novinare u Ptuju članica uprave Brigita Vindiš Zelenko.

Spomenuto je meso peradi po njenim riječima proizvedeno u Čakovcu u njihovoj hrvatskoj tvrtki PIPO i nije se prodavalo u Sloveniji, a u slovenskim pogonima tvrtke kontrole u zadnje vrijeme nisu pokazale prisutnost escherichie coli.

Dodala je da joj rezultati nalaza hrvatskih inspektora o escherichiji nisu poznati, pa ih ne može komentirati.

Što se tiče salmonele pronađene u pilećim krilcima Perutnine iz čakovečkog pogona, rekla je da se radi o salmoneli infantis, soju koji je kod peradi dosta raširen u regiji, a nije opasan za konzumente mesa ako se ono termički obradi na temperaturi višoj od 82 stupnja celzijusa, odnosno ako se pri njegovoj pripremi postupi u skladu s “dobrom praksom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.