Traži se opoziv poništenja izbora na Filozofskom!

Vijesti 30. stu 201610:59 > 11:15
N1

Izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta poništeni su prošloga tjedna zbog tri listića, koja su premašila broj registriranih birača koji su pristupili glasanju. Međutim, javnost, kao ni studenti, nisu doznali koji je bio rezultat izbora, što je zapravo ključno u ovoj ekspresnoj odluci o novim izborima, koju je v.d. dekana s lakoćom donio.

Naime, Pravilnik na koji se pozvalo Izborno povjerenstvo, o provođenju izbora za Studentski zbor na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, navodi da se izbori poništvaju u situaciji da navedena nepravilnost može utjecati na rezultate izbora. No, interne upute donesene pred same izbore nalažu suprotno – obustavu prebrojavanja glasova čim se nepravilnost utvrdi.

Osnovno je pitanje je li zaista broj problematičnih listića mogao utjecati na cjelokupni rezultat izbora s rekordnom izlaznošću?

Naime, Inicijativa članova i članica Fakultetskog vijeća, koju u svom pismu zastupa profesor Davor Dukić, ali i lista Filozofski je naš, upozoravaju da je odluka o poništenju izbora donesena temeljem internog dokumenta donesenog uoči samih izbora i to prije utvrđenja ukupnog rezultata, koji javnosti i dalje nije poznat.

Štoviše, taj “Podsjetnik o radu Biračkog odbora za provođenje Ponovljenih izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu” stavljen je iznad samog važećeg “Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta”.

Usput “pročistili” i Birački odbor

Osim toga, za neuspjeh izbora trebalo bi odgovarati Izborno povjerenstvo, a ne Birački odbor, koji je ekspresno okrivljen i raspušten.

“Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili od nekih članova Biračkog odbora riječ je ipak o trostruko većem neskladu broja listića i broja birača. Izborno je povjerenstvo odgovornost za te nepravilnosti prebacilo na Birački odbor, razriješilo ga i imenovalo novi u kojem ovaj put nema članova jedne zainteresirane strane (nije potrebno isticati da je to ona strana čija su stajališta bliska stajalištima Inicijative). Ipak, krivicu za neuspjeh izbora trebalo bi snositi isključivo Izborno povjerenstvo. Ono je, naime, dan uoči izbora donijelo interni dokument ‘Podsjetnik o radu Biračkog odbora za provođenje Ponovljenih izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu’ kojim se precizno regulira izborni proces, a u čl. 66. predviđa situacija koja je nastupila u noći s 23. na 24. studenog: ‘ako je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji za izborne liste veći od broja birača koji su glasovali, birački odbor prekida utvrđivanje rezultata i sav izborni materijal odmah zapečaćuje i uz izvješće upućuje Izbornom povjerenstvu’. Izborno je povjerenstvo samo na temelju utvrđenih nepravilnosti, a bez uvida u izborni materijal, donijelo odluku o poništenju izbora. To, međutim, nije u skladu s važećim ‘Pravilnikom o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu’ prema kojemu bi Izborno povjerenstvo poslije izvješća Biračkog odbora o eventualnim nepravilnostima trebalo uvidom u izborne materijale procijeniti jesu li te nepravilnosti mogle utjecati na rezultate izbora (čl. 19, st. 1)”, upozorava.

“Procijenite sami je li višak od 3 do 9 glasačkih listića u odnosu na oko 1442 birača dovoljno velik da Izborno povjerenstvo bez uvida u izborni materijal donese odluku o poništavanju izbora!?”, navodi Dukić.

Slično navode i kandidatkinje i kandidati izborne liste “Filozofski je naš!”, koji navode da “nepoštivanjem pravilnika i uvođenjem svog fantomskog dokumenta Izborno povjerenstvo nije samo fabriciralo temelj za odluku o poništenju izbora, nego je temeljem te odluke svu krivnju svalilo na Birački odbor, prikrilo svoju odgovornost (eksplicitno navedenu u Pravilniku) te razriješivši ga dužnosti dobilo priliku imenovati novi Birački odbor“. Tu su priliku i iskoristili, zbog tobožnje žurnosti – u novom odboru u potpunosti eliminirani predstavnici jedne od zainteresiranih strana, čime su “okviri za provedbu novih izbora postali još manje transparentni i demokratični nego oni prethodni”.

Koji je rezultat?

Izbora se, kao ni njihovih rezultata, ne bojimo; to smo do sada već i pokazali. Ono čega se bojimo jesu manipulacije kojima se široko otvaraju vrata malverzacijama te nam se istovremeno ne daje razloga vjerovati u dobronamjernu i poštenu provedbu izbora, kao i daje utemeljeno sumnjati da su oni u rukama nadležnih prvenstveno instrument za perpetuiranje krize na Fakultetu, umjesto za njezino razrješenje”, navode oni.

Stoga pozivaju da se odluka o poništenju prethodnih izbora privremeno stavi izvan snage, da se glasovi prebroje kako nalaže Pravilnik, obavi se procjena mogu li utvrđene nepravilnosti utjecati na rezultate, te se konačno odluka revidira njezinom potvrdom ili suspenzijom i proglašavanjem privremenih rezultata, ovisno o utvrđenom stanju.

Traže da se Izborno povjerenstvo razriješi dužnosti te da se transparentnim i demokratičnim postupkom pred legitimnim tijelima upravljanja Fakultetom imenuje novo, koje će se držati mjerodavnih zakona i pravilnika.

“Ponavljamo, od izbora i rezultata ne bježimo, no ne želimo šutke biti taoci farse u kojoj se naočigled proizvode nove nelegalnosti”, navodi lista “Filozofski je naš!”.

Ako se usprkos ovome nastavi s ponavljanjem izbora, Dukić također poziva studente da im se odazovu i demokratskim putem razriješe krizu.

“Ako se, dakle, ipak ponove nelegalni ponovljeni izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta, poručujemo svim našim studentima koji s Inicijativom dijele stajališta o upravljanju Filozofskim fakultetom da na te izbore izađu u što većem broju te tako demonstriraju svoje neslaganje s oktroiranom upravom, odnosno s Borasovim upravljanjem Filozofskim fakultetom iz Rektorata. Ono se temelji isključivo na njegovim osobnim interesima i interesima njemu bliskih ljudi pa makar i na štetu elementarnog funkcioniranja našeg fakulteta. Ona druga strana sigurno nije rezignirana zbog ponavljanja izbora”, naveo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.