'Ne trebaju nam tableti, djeci trebaju knjige za lektiru'

Vijesti 01. pro 201613:46 > 14:01
N1

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac kritizirao je takozvanu digitalnu revoluciju u Saboru naglašavajući kako se informatizacija sabornice događa nauštrb djece.

“Sredstva za knjižnice su 200.000 kuna. Obzirom da je lektira obavezna, a ne fakultativna, roditelji djeci moraju kupovati i te knjige, uz to što moraju kupovati i udžbenike, što bi isto trebala financirati država. To je jedan parafiskalni namet. Kada smo predali taj amandman, jedan dio zastupnika Mosta i HDZ-a je glasovao prvotno za taj amandman, a pod stegom stranačkih šefova su promijenili mišljenje. To nam pokazuje kakva je stranačka stega i kako su spremni raditi u vlastitom interesu, a ne u interesu djece”, kazao je.

“Da samo se odrekli samo 200.000 kuna od te informatizacije, povećala bi se sredstva za knjižnice za 100 posto. Školskim knjižnicama trebaju milijuni kuna, a ne tisuće. Knjige su zalijepljenje već stotine puta. Djecama su knjižnice centar okupljanja, pogotovo u fakultativnim aktivnostima”, dodao je.

“Sada kada se rashodi povećavaju za 4 milijuna kuna i dolaze blagdani, da smo se barem donekle odrekli jer nama ne trebaju tableti uz svu opremu koju imamo, da smo barem pokazali empatiju prema građanima, mi smo potpuno hladno glasovali protiv tog amandmana. Kakvu smo poruku poslali? Da će se raditi u korist onih koji imaju, a ne u interesima onih koji nemaju dovoljno ili imaju najmanje”, nadodaje Bunjac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.