Yanis Varoufakis uživo na N1 govori o turbulencijama u EU

Vijesti 04. pro 201615:25 > 05. pro 2016 10:37
Reuters/Francois Lenoir

Što čeka Europu i svijet u eri Trumpa, nakon Brexita? Kako tumačiti talijanski referendum, rezultate izbora u Austriji?

Ima li spasa za Grčku? Je li moguće da u Europi bude ‘više demokracije’?

U ponedjeljak 5.prosinca u 10.35 sati uživo za N1 u intervjuu s Ivanom Dragičević govori bivši grčki ministar financija i vođa pokreta Diem25, Yanis Varoufakis.

Varoufakis večeras, podsjetimo, gostuje u rekordnom roku rasprodanom Filozofskom teatru Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb.

Ondje će govoriti o pokušajima da se Europska unija – ugrožena arogancijom političkog establišmenta u rješavanju financijske krize, koja je rezultirala dodatnim socijalnim raslojavanjima i nicanjem populističkih, radikalno desnih pokreta – demokratizira i vrati građanima Europe.

Je li prekasno? Italiji nakon referenduma, ukoliko se odbiju ustavne promjene, prijeti bankrot banaka, čiji se dug penje na 400 milijardi eura. Među najzaduženijima su i vlasnice Zagrebačke te Privredene banke, Unicredit i Intesa. Pad vlade i propast banaka mogle bi dublje potresti EU i Eurozonu od Brexita. A Austrija srlja prema tituli prve članice EU s ekstremnim desničarom na čelu, mada joj se uskoro može pridružiti i Francuska.

Europska radikalna desnica jača, među ostalim, i zbog nemoći koju je ljevica demonstrirala upravo u Grčkoj, kada je Syriza, s Varoufakisom na čelu pregovaračkog tima, pokušala dogovoriti pravedniju otplatu svojih dugova. Pritisnuta financijskim institucijama, koje su Grčku odrezale preko noći povlačenjem novca iz optjecaja, odustala je od protivljenja nepopularnim mjerama štednje i rasprodaje javne imovine kako bi osigurala privremenu likvidnost i prolongiranje dužničke krize. Varoufakis tada napušta vladu i kreće u stvaranje Diema25 – organizacije kojoj je cilj pritiskom odozdo doći do pravednije Unije.

Intervju pratite UŽIVO na N1 televiziji i na našem portalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.