Mijić: Bolje da je pobijedio Hofer, to bi bio ispušni ventil

Vijesti 05. pro 201615:01 > 15:02
N1

U specijalnoj emisiji povodom referenduma u Italiji te predsjedničkih izbora u Austriji gostovali su Mate Mijić, konzervativac i voditelj ureda Ruže Tomašić, te Davor Škrlec, hrvatski europarlamentarac iz redova zelenih.

“Barem što se tiče predsjedničkih izbora, Austrija je proeuropska, ali treba vidjeti što će biti na parlamentarnim izborima”, naveo je Škrlec.

Mate Mijić, upitan je je li to bio dobar vjetar u leđa FPÖ-u na parlamentarnim izborima, budući da je kandidat desnice Norbert Hofer izgubio s malom razlikom od konkurenta Alexandra Van der Bellena, u uvjetima visoke izlaznosti na izbore.

“Događa se da široka koalicija mainstream stranaka nastoje istisnuti desne opcije, ali na kraju mrve sebe i slabe se u odnosu na desnicu”, navodi Mate Mijić. Mijić upozorava da je Hofer je umio retoriku, najmanje se bavio migrantima u kampanji uoči ponovljenih predsjedničkih izbora, jer se vodio logikom da treba šire obuhvatiti biračko tijelo, ne samo razočarane građane, no to mu nije donijelo dovoljno glasova.

“Možda bi bilo bolje da je pobijedio Hofer”, kazao je također Mate Mijić. Naime, populisti, nastavio je, napreduju samo dok su u opoziciji, a predsjednička funkcija ionako nema utjecaja, odnosno predsjednik nema ovlasti.

Da je Hofer izabran za predsjednika, javnost bi do parlamentarnih izbora u Austriji prozrela njegovu retoriku: “Bauk bi se ispuhao, ne bi mogao tvrditi da su se svi urotili protiv njega, to bi djelovalo kao ispušni ventil”.

“Ovako su se zaista svi ujedinili protiv njega i sada neće ponoviti pogreške… Bolje da su im prepustili predsjedničku funkciju da se taj ventil ispuše”, kaže Mijić. Pojašnjava i zašto stranke izvan centra rastu samo u opoziciji.

“Lako je kritizirati mainstream u kriznim vremenima, ali kad dođete na vlast ispostavi se da vi nemate rješenja – ni lijevi niti desni ekstremi nemaju rješenja. Imaju dijagnostiku, a nju ima svatko”, navodi on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.