Na Filozofskom se održavaju ponovljeni izbori za SZ

Vijesti 07. pro 201613:31 > 14:32
N1

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održavaju se ponovljeni izbori za Studentski zbor, nakon što su prošli, izvanredni poništeni pod nejasnim okolnostima.

Izbori će se održavati i tijekom sutrašnjeg dana, u četvrtak, a sve uključene strane pozivaju na što veću izlaznost, koja je prilikom prošlih izbora bila rekordna.

Tada je, podsjetimo, na izbore izašlo oko 1500 studenata tog Fakulteta, no oni su poništeni zbog pronalaska nekoliko listića viška u biračkoj kutiji. Inicijativa “Filozofski je naš”, ali i pojedini članovi Fakultetskog vijeća, pobunili su se protiv poništenja izbora, zato što pravilnik Sveučilišta propisuje da je to potez na koji se Izborno povjerenstvo treba odlučiti ukoliko sporni broj listića može utjecati na rezultat.

Kakav je rezultat glasanja studenata Filozofskog, pak, javnost do dana današnjeg ne zna, jer je Izborno povjerenstvo odlučilo poništiti izbore bez prebrojavanja glasova, što je i vršitelj dužnosti dekana Željko Holjevac odmah prihvatio i raspisao nove izbore.

Ponovo sumnja na namještanje izbora

Navedimo i da je Plenum upozorio na moguće makinacije i na ovim izborima.

“Čini se da farsi na Filozofskom nema kraja. Nakon eklatantnog nepoštivanja Pravilnika o izborima i bespotrebnog i nelegitimnog poništavanja izbora za Zbor čiji rezultati očito nisu odgovarali vrhuškama Sveučilišta (ponajprije rektoru Damiru Borasu, pa onda i kontroverznoj sivoj eminenciji Anti Čoviću), Izborno povjerestvo kojim spomenuti upravljaju nakaradno i dalje pokušava namjestiti izbore. Ovaj put Izborno povjerenstvo marljivo radi na ideji o dvije glasačke kutije, uz izgovor da je jedna “premala. Pitanje glasi: tko će, kako i kada procijeniti da je prva kutija puna, hoće li se ona pečatiti i gdje će se spremati?”, pisali su.

Čini im se i da se ovakvim tendencioznim smanjivanjem mogućnosti kontrole izbora u vidu nadgledanja kutijA “ne se odustaje od sustavnog i pomnog planiranja sastava Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta”, a dojma su i da se otvara poligon za daljnje i daljnje nelegalnosti. Očekuju da takvo stanje potraje sve dok na pozicijama participacije u kreiranju fakultetske politike budu “apologeti kriminala rektora Borasa, njegovih poltrona i njihovih nepresušnih partikularnih privatnih materijalnih interesa”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.