Kujundžić: Hrvatska nema razloga za ozbiljniju zabrinutost

Vijesti 07. pro 201618:46 > 18:57
Ilustracija

A o sigurnosti hrane pričalo se i u Saboru. Ministar Tolušić stigao je nakon Varaždina i na zajedničku tematsku sjednicu Odbora za poljoprivredu i Odbora za zdravstvo. Priču donosi Tina Kosor Giljević.

Zaražena hrana koja je nedavno povučena sa polica hrvatskih trgovina zabrinula je svakog pa i saborske zastupnike. Stručnjaci su izložili koji nas propisi štite, ali isto tako i ukazali na ono što u sustavu treba popraviti.

“Hrpa podataka je prisutna koja se razmjenjuje između različitih institucija, između laboratorija, između zavoda, šalje se Europskoj agenciji za sigurnost hrane, Europskoj komisiji, na tjednoj, na dnevnoj, na godišnjoj, na mjesečnoj razini i onda kada dođe do situacije da nešto nije u redu, onda stanemo i ne znamo što sada dalje, kome smo šta poslali, jesmo li poslali, jesmo li postupili. Mislimo da je to recimo jedan krvotok koji bi možda trebali rehabilitirati”,  kazala je Andrea Gross Bošković, iz Agencije za hranu.

Treba unaprijeđivati rad laboratorija, ulagati u edukaciju, a kontrole moraju biti proaktivne. 

“Mi smo što se tiče bolesti koje se prenose hranom prilično slični zemljama Europske unije, trend epidemija je stabilan, broj samoneloza pada, a isto tako i broj epidemija uzrokovanih salmonelom”, kazao je Krunoslav Capak, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da sustav, kada je riječ o sigurnosti hrane, nema velikih slabosti.

 “Uvijek je napomena da na određene stvari možemo brže reagirati i bolje reagirati tako da, kada bi u jednoj riječi išao reći, onda bi bilo otprilike – opreza nikad dosta, uvijek možemo popraviti neke stvari, ali u ovome trenutku Hrvatska nacija nema niti jedan razlog za ozbiljniju zabrinutost uz globalnu zabrinutost”, kazao je Kujundžić.

Za meso iz uvoza vjerujemo papirima

Službe rade dobro, smatra i ministar poljoprivrede koji je u Sabor došao iz obilaska domaćih proizvođača piletine. Zadovoljan je kaže onim što je vidio i stoga promovira upravo domaće meso.

“I danas mogu reći, to sam mogao i prije, da je taj dio segment tog mesa kojeg jedemo, ono koje je hrvatsko, apsolutno je zdravstveno ispravno, iznimne kvalitete i pod maksimalno rigoroznim kontrolama. Ono meso koje dolazi u Hrvatsku kad govorimo o segmentu mesa, vjerujemo dobrim dijelom papirima, što je logično s obzirom da smo na zajedničkom tržištu, ali činjenica je da očito neke stvari moramo pojačati”, kazao je ministar Tomislav Tolušić.

Čitvo je more propisa koje se bave sigurnosti hrane ne europskom nivou. Države u EU, pa tako i Hrvatska mogu uvesti i strože propise od onih europskih. Primjerice, Danska i Švedska imaju dodatne propise koje uređuju uvoz i promet jaja. Slično može napraviti i Hrvatska, ali u skladu s europskim propisima o slobodnom tržištu.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.