Inovator godine HEP-u uštedio pet milijuna kuna

Vijesti 07. pro 201619:06 > 19:11
N1

Krešimir Komljenović, inženjer iz HEP-a svojom je inovacijom u godinu dana uspio HEP-u uštedjeti pet milijuna kuna. Toga je odmah lanisiralo u kandidata, a danas i dobitnika inovatora godine. O kakvoj inovaciji je riječ zna Mirela Bačić.

Cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina” naziv je ovogodišnje inovacije godine, a osmislio ju je zaposlenik HEP-a Krešimir Komljenović.

“Ovom inovacijom postignuto je veliko poboljšanje točnosti tako da se sadašnje mjerenje otpadnih voda može postići s velikom točnošću”, kaže Komljenović.

S obzirom da je konstrukcija nastala idejom inženjera Komljenovića, ali uz pomoć operative HEP-a, koja je na njoj radila godinu dana, raspodjela prava intelektualnog vlasništva je upitna.

Čiji je izum?

“Imenovanje izumitelja ide meni, a vlasništvo ide HEP-u d.o.o.”, kaže Komljenović.

Naime, Hrvatska nema jasan pravilnik, kao niti zakon, kada su posrijedi inovacije nastale na radu, odnosno – poslu.

“Da smo mi imali zakon u 16 godina, koliko ga nemamo, sada bi se točno znalo kakava su prava poslodavca, a kava izumitelja u ovom slučaju”, kaže Marko Bubaš, iz Udruge inovatora Hrvatske.

Inovacija u mjerenju protoka tekućina štedi novac. Primjerice, u pogonu EL-TO u zagrebačkom HEP-u, gdje je Komljenovićev inovativni sustav ugrađen, uštedio je pet milijuna kuna. Potražnja za ovakvim rješenjem uskoro bi mogla postati velika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.