Hasanbegović i Esih podnijeli amandman na proračun

Vijesti 11. pro 201612:49 > 13:06
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih zajedno su podnijeli amandman na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu. Amandmanom traže smanjenje sredstava iz programskog područja razvoja civilnih udruga u iznosu od gotovo 13 milijuna kuna, tj. 12.920.133 kune.

Ta sredstva uzela bi se iz proračuna Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Konkretnije, gotovo 12 milijuna kuna (11.886.523 kn) ukinuli bi sredstva predviđena za aktivnosti Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te više od 900 tisuća kuna (900.533 kn) za aktivnosti sufinanciranja EU projekata organizacijama civilnog društva i aktivnosti Nacionalnog programa za zaštitu potrošača.

Ta sredstva preusmjerili bi za aktivnosti iz programskog područja socijalna i humanitarna djelatnost. Povećali bi sredstva Udrugama branitelja, organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu, Hrvatskom zavodu za javno zdrvstvo, Hrvatskom Crvenom križu…

Esih i Hasanbegović traže da se “dio prihoda od igara na sreću, koji su primarni izvor financiranja same Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, kao i kao i projekata/programa udruga civilnoga društva koje Zaklada financijski podržava, preusmjere u druge stavke proračuna.

Prema njima, isto se odnosi, u smislu primarnih izvora financiranja od igara na sreću i na sufinanciranje projekata organizacijama civilinog društva te Nacionalnog programa za zaštitu potrošača.

Esih i Hasanbegović zaključuju da je iz svih argumenata koje su naveli u svom amandmanu “razvidno da je svrhovitije, racionalnije i transparentnije sredstva od prihoda od igara na sreću preraspodijeliti na aktivnosti resornih ministarstava, izravno usmjerenih na potporu i promicanje razvoja civilnog društva iz područja socijalne, zdravstvene i humanitarne zaštite, poglavito zaštite djece, mladih i drugih ranjivih društvenih skupina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.