Za vrijeme Božića neće biti štrajkova, ali u Novoj godini…

Vijesti 13. pro 201607:30 > 07:37
Patrik Macek/PIXSELL

I nakon jučerašnjih više od 6 sati pregovora između Vlade i predstavnika osam sindikata javnih službi, sporazum o povećanju osnovica plaća u idućoj godini nije potpisan.

‘U petak su bitne stvari dogovorene i to je bilo jedno rješenje koje je prije svega odgovaralo Vladi Republike Hrvatske. Dogovorili smo kompenzaciju za povećanje plaća koja je dospjela, za 2016. godinu, dogovorili smo cijenu rada za 2017. – tri posto do 1. travnja i tri posto 1. studenog, a a kraju smo govorili o pravičnoj cijeni rada. Tražili smo primjerene plaće mjerene konvergencijom plaća s prosječnima u realnom sektoru u RH, mjereno prosjecima uobičajenim u Europi, u odnosu na strukturu zaposlenih u javnom sektoru.

Vlada je danas izašla s neprihvatljivim zahtjevom. Ona danas osporava zakonitost sporazima, a u dokumentu, prijedlogu kolektivnog ugovora, koji se trebao danas potpisati do ponoći, uvodi članak koji kaže kako potraživanja po sporazumu nisu dospjela. To je vrlo interesantno za pravnu državu, ne poštuju se pravni akti.

Vlada je propustila priliku da na učinkovit i jednostavan način razriješi sve probleme i uđe u daljnji uspješan socijalni dijalog u javnom sektoru. Mislim da će cijena današnjeg neuspjeha po Vladu za 2016. godinu biti 5 do 6 puta veća nego ono što su danas mogli dogovoriti’, kazao je za Dnevnik N1 televizije Ivica Babić, šef Hrvatskog liječničkog sindikata.

“Danas je bio dan ‘D’, jer istječe kolektivni ugovor na koji smo mogli nadodati izmjene i dopune i kroz njih riješiti samo ovaj dio problema. Od sutra ulazimo u produženu primjenu pravnih pravila, znači pregovaramo od početka. Kako će oni ići, teško je reći u situaciji kada država izbjegava svoje preuzete obveze…”, kazao je Babić.

Vilim Ribić na HRT-u je najavio da za vrijeme Božića neće biti štrajkova, ali što će biti u Novoj godini ne zna, kaže. Koristit ćemo sve svoje metode, sve instrumente koje imamo na raspolaganju. Maksimalno ćemo se aktivirati jer treba otvoriti mnoga pitanja oko ove vlade, rekao je.