Povorka je uspjela: Senat će ipak raspravljati o Filozofskom

Vijesti 13. pro 201611:24 > 12:31
N1

Povorka podrške Filozofskom fakultetu krenula je nešto prije 11 sati od tog fakulteta prema rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

U povorci je oko 200 studenata i profesora i krenuli su na sjednicu Senata zakazanu za 12 sati. Nitko od njih, naime, nije pozvan na tu sjednicu jer Senat ne priznaje, kako kažu, “samoproglašeno” vodstvo fakulteta. No, to se promijenilo nakon njihovog dolaska ispred zgrade Sveučilišta.

Naime, novoizabrani predstavnici Filozofskog pristupili su Senatu i izborili se da im rektor Boras odobri točku dnevnog reda. Zadnja točka sjednice Senata bit će posvećena upravo filozofskom, javlja naša Mirela Bačić. Kako doznaje, Boras i dalje ne priznaje predstavnike Filozofskog i smatra ih nelegitimnim.

Prosvjednici su tražili da rektor i Senat priznaju sjednicu Fakultetskog vijeća s kraja studenog, kada je smijenjen Holjevac i postavljan Budak. Sjednica je unatoč zastrašivanjima, održana s dvije trećine članova, i odluke donesene na njoj su mjerodavne, poručili su, a sada traže da Senat potvrdi odluke FV, kazao je Nenad Ivić, profesor FF-a.

Od rektora Damira Borasa također traže da ispuni zahtjev Ministarstva obrazovanja, odnosno da se omogući završetak upravnog nadzora nad odlukama vezanim za Filozofski.

Boras očito pokušava provesti različite partikularne interese, pa čak i institucija izvan FFZG-a, ne vodi nimalo računa o dobrobiti fakulteta i Sveučilišta.

U pomoć rektoru pozvana je i interventna policija.

Fakultetsko vijeće Filozofskog je, podsjetimo, na sjednici prošlog mjeseca izglasalo smjenu v.d.-a dekana Željka Holjevca i dalo podršku Nevenu Budaku da obnaša tu dužnost.

Naša reporterka Mirela Bačić uoči povorke razgovarala je s nepriznatim v.d. dekanom Budakom.

Što očekujete od današnje sjednice?

Očekujem da će prihvatiti odluke Fakultetskog vijeća zato jer su donesene gotovo dvotrećinskom većinom, što govori o demokratskoj volji velike većine Vijeća, a time i nastavnika i studenata fakulteta. Zato smatram da im ne preostaje ništa drugo osim da to priznaju.

Zašto je određena grupacija protiv dekana Holjevca i zašto je bila protiv prijašnjeg dekana Vlatka Previšića?

Ne bih to nazvao grupacijom, ovdje se ipak radi o velikoj većini nastavnika i aktivnih studenata, koji su se odlučili izaći na studentske izbore. Zato tu ne možemo govoriti o podjelama, jer su oni prilično jasni u svom stavu. Zbog čega je došlo do ovoga? To bih teško mogao objasniti u kratkom razgovoru, ali sažet ću to na sljedeći način. I od dekana i v.d. dekana i od strane uprave Sveučilišta vrlo često je dolazilo do kršenja propisa, donošenja odluka koje su protiv interesa Filozofskog fakulteta i Sveučilišta i ovo je zapravo pokušaj da se situacija normalizira, da FF počne funkcionirati kao i prije ove krize te da na taj način damo i doprinos normalnom funckioniranju Sveučilišta.

N1

Studenti su ponovno imali izbore, čiji su rezultati sada legitimni. Oni su više puta se bunili protiv ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Mislite li da Senat na čelu sa rektorom Borasom pokušava to progurati?

Mislim da je pitanje ugovora s KBF-om ad acta – ta stvar je riješena prije ljeta i ovo što se sada događa nema nikakve veze s KBF-om, već o poštivanju normi, statuta Filozofskog i Sveučilišta te, naravno, zakona. Ne bih to ni na koji način vezao s onim što se događalo prije ljeta.

Je li rektor Boras odgovoran, budući da se on sve ove mjesece nije zapitao što to profesori zamjeraju i zašto misle da su im prava povrijeđena.

Moram priznati da me pomalo čudi što rektor Boras nije došao do svog fakulteta i članova Vijeća. Vjerojatno bi donosio drugačije odluke. Sigurno je dio odgovornosti na njemu, ali i Senatu koji je donosio takve odluke.

Uskoro opširnije…

Na sjednici nije točka dnevnog reda, kojom biste Vi trebali biti imenovani v.d.-om dekana. Što se može dogoditi ukoliko oni odbiju surađivati?

Ne znam, to ćemo vidjeti na licu mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.