"Hrvatska zadržava rezervu, od Srbije očekujemo napredak"

Vijesti 13. pro 201615:51 > 16:04
N1

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, danas je boravio u Velikoj Gorici na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Velike Gorice, nakon čega je davao izjave medijima.

Komentirao je kritike iz Srbije, čiji dužnosnici kažu da se Hrvatska iživljava nad Srbijom. “Poglavlje 26 podrazumijeva i pitanje obrazovanja. Mi smo u razgovorima s Europskom komisijom više puta signalizirali pitanje obrazovanja hrvatske manjine u Srbiji, pitanje udžbenika i za osnovno i za srednje školovanje. Povjerenik Johannes Hahn bio je u Beogradu. Hrvatska je zadržala rezervu. Očekujemo napredak i početkom godine nastavke pregovora i o ovom poglavlju”, rekao je premijer, dodavši da su, osim Hrvatske, i neke druge zemlje podržale blokadu, ne htijući otkriti o kojim je zemljama riječ.

“Ova Vlada želi riješiti niz otvorenih pitanja sa Srbijom i mi smo otvoreni da ih riješimo”, rekao je Plenković.

Premijer je dao i svoj komentar o ploči u Jasenovcu, na kojoj piše pozdrav “Za dom spremni”, a ponovno je spomenuo i formiranje povjerenstva zaduženoga za to pitanje. “Hrvatskoj je potrebno 2016. godine vrlo jasno, strukturirano suočavanje s prošlošću. Ovu Vladu zanima da to pitanje izmaknemo iz dnevne politike. Naš je cilj oformiti povjerenstvo. Niti su zakonska rješenja cjelovita, niti je upravna braksa bila ujednačena, niti je sudska praksa bila ujednačena. Sve to želimo u miru riješiti. To je naš cilj i cilj ove rasprave”, rekao je.

Komentirajući digitalne ciljeve da u svakom kućanstvu bude dostupan brzi internet, premijer je rekao da je Vlada jasno fokusirana da ispuni ciljeve europske digitalne agende 2020.”Dostupnost brzog interneta u svim kućanstvima jedna je od strateških zadaća i sigurno da ćemo naći model. Vodit ćemo računa da ne dovodimo hrvatsku državu u nove financijske obveze koje nisu nužne”, rekao je Plenković.

Kad su u pitanju sindikati i njihov zahtjev da ih premijer osobno primi, kako ne bi došlo do krivoga tumačenja poruka, Plenković je rekao da se razgovoru s njima pristupilo studiozno i detaljno. “Formirali smo odgovarajuću skupinu. Ono što je bilo na stolu, s obzirom na ono što se nudilo na proteklim pregovorima bio je izuzetno kvalitetan paket. Žao mi je da nije došlo do dogovora. Ministar rada nastavlja razgovore”, rekao je Plenković.

U Velikoj Gorici Plenković se sastao sa županom Zagrebačke županije i gradonačelnikom Velike Gorice.

“Ova Vlada želi razvijati partnerski odnos s općinama i gradovima na cijelom području Republike Hrvatske. S tim ciljem podržavat će projekte i programe koji su poticajni za razvoj lokalne sredine i koji doprinose razvoju zemlje”, rekao je premijer, dodavši da je Velika Gorica grad velikog potencijala i mogućnosti, grad mladih i velikog povijesnog i kulturnog nasljeđa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.