Kovač: O pregovorima Srbije odlučuju zemlje članice Unije

Vijesti 13. pro 201617:11 > 17:14
N1

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač u utorak je u Splitu, govoreći o pregovorima Srbije sa Europskom unijom, rekao da o tome odlučuju zemlje članice EU, pa tako i Hrvatska te da su Hrvatskoj u interesu dobri odnosi sa susjedima, pa tako i sa Srbijom.

“To je vrlo jednostavno. Hrvatska je jedna od 28 zemalja članica Europske unije. O tome jesu li ispunjeni uvjeti ili nisu odlučuju zemlje članice. Hrvatska vlada je ocijenila da nisu ispunjeni uvjeti tako da je logično da se to poglavlje neće otvoriti. Do kada će to trajati, ovisi o dinamici i o tome kada će susjedna država Srbija ispuniti uvjet”, kazao je Kovač u Splitu, prilikom otkrivanja spomenika 72. bojnoj Vojne policije.

 Dodao je i da je jedini recept za uspjeh pregovora – ispunjavanje uvjeta.
Riječ je o pregovaračkom poglavlju 26 o obrazovanju i kulturi koje nije otvoreno na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, a na koje je nekoliko zemalja članica, među kojima je i Hrvatska, imalo primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku.

Na upit novinara da komentira rusko naoružavanje Srbije, Kovač je odgovorio da je Hrvatska zemlja koja ima svoje oružane snage i policiju, a uz to je stabilna i čvrsta demokracija koja se neće plašiti nikakvim naoružanjima, prijetnjama i najavama iz susjedstva s obzirom da smo, uz to, i zemlja članica NATO saveza te je, kaže, time sve jasno.

Bulj: Zakazala je diplomacija

Novinare je zanimalo i stajalište saborskog zastupnika Mire Bulja (Most) koji je ustvrdio da je Hrvatska Srbiju trebala blokirati već kod poglavlja 23 i 24 kad su branitelji ostali pod jurisdikcijom srpskog pravosuđa.

Tu je, kaže Bulj, zakazala hrvatska diplomacija, ali i predsjednica te napomenuo da je hrvatski vojnik branio Hrvatsku u Hrvatskoj, a bio je napadnut od strane Srbije.

Komentirajući znak “Za dom spremni”, uklesan na spomenik HOS-u Splitu, izjavio je da je to bila postrojba koja je od Vukovara do Dubrovnika i drugih najistaknutijih mjesta branila Hrvatsku, te da spomenik treba podignuti gdje god je poginuo vojnik.

“72. bojna vojne policije je legendarna postrojba koja je ispunjavala sve zadaće. Nitko ne podržava zločine, međutim, Hrvatska je nastala na zajedništvu hrvatskih ljudi, sinova ustaša i partizana”, kazao je Bulj nakon što su ga novinari podsjetili da spomenik 72. bojni koji je danas otkriven izaziva razne kontroverze te da se nekim hrvatskim vojnicima sudi zbog zločina u Lori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.