"Humanitarnu katastrofu u Alepu može zaustaviti samo Rusija"

Vijesti 14. pro 201618:26 > 18:26
N1

O stanju u Alepu u Dnevniku u 18 razgovarali smo s geopolitičkim stručnjakom Vlatkom Cvrtilom.

Vidjeli smo dramatične slike iz Sirije, pobunjenici priznaju poraz, ali ne odustaju. Ima li kraja ratu?

Kraja ratu nema i sigurno ovo što se događa Alepu ne može se proglasiti konačnom pobjedom i završetkom rata. Tamo se događa ogromna humanitarna katastrofa i mnogi građani ostavljeni su na milost i nemilost onima koji ulaze u grad. Prije su bili pod pritiskom militanata, a sada s druge strane. Najveći problem je što nisu samo postrojbe regularne vojske ušle u taj dio Alepa, nego i o milicijama koje nisu pod kontrolom vlasti.

Na što će se koncentrirati sirijski predsjednik?

Na stanje u Alepu i oko njega. Ono što bi logika njegove vojne takike nalagala, da se koncentrira na jugozapadne dijelove od Alepa, gdje još pobunjeničke postrojbe drže taj prostor. To bi u taktičkom smislu značilo puno.

Možemo li govoriti da je SAD poražen u ratu, a da su Asad i Rusija pobjednici?

Sad se čini tako obzirom da imaju vojnu prednost i nadmoć. SAD se koncentrirala, nakon što su odustali od rušenja Asada, na pomoć kurdskim snagama i one dijelove Islamske države koje su njima predstavljale strateški važne točke, tako da nisu djelovali protiv sirijskog režima, a posebice u zadnjih godinu dana kad je došla Rusija i stala na stranu sirijskog režima.

Što možemo očekivati od novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa?

To je veliko pitanje. Često se procjenjuje iz pozicije SAD-a, koji ima velike interese u tom dijelu svijeta, bilo bi neobično da se u potpunost povuku iz tog dijela svijeta. Te procjene se zamagljuju s odnosom koji novoizabrani predsjednik ima prema Rusiji i teško je reći hoće li se taj njihov odnos pretvoriti u nešto konktretno pa da se dogovore kako podijeliti Siriju ili će se sad povući i prepustiti Siriju Rusiji.

Kako zaustaviti humanitarnu katastrofu?

Jako teško. To u ovom času može napraviti samo Rusija, ali i Iran, koji pomaže preko svojih postrojbi i dobrovoljaca koji su se priključili. Asad će sigurno tražiti određene koncesije i jamstva. Vjerojatno je sadašnje stanje vrsta njegove ucjene kako bi osigurao svoju poziciju nakon završetka sukoba. Mislim da bi pritisak trebao biti izuzetno velik.

Moemo li očekivati novu migrantsku krizu?

Sigurno možemo. Već se vidi da većina onih koji žele ići iz istočnog Alepa idu prema Turskoj. Turska se priprema za prihvat tih izbjeglica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.