Sabor s 86 glasova ZA izglasao proračun za 2017.

Vijesti 15. pro 201608:09 > 16:43
N1

Hrvatski sabor u četvrtak je, nakon što je odbio svih 132 amandmana, većinom glasova usvojio državni proračun za iduću godinu, s projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Proračunski prihodi za iduću godinu planirani su na razini od 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna i deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a. Proračun se temelji na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, u što su uračunati učinci porezne reforme čija primjena počinje početkom iduće godine.

Porezni su prihodi projicirani u iznosu od 72,8 milijardi kuna, a kod najizdašnijeg poreznog prihoda PDV-a očekuje se rast od 4 posto, na 46,2 milijarde kuna.Proračunski rashodi trebali bi iznositi 128,4 milijarde kuna, što je 6,7 milijardi kuna ili 5, 48 posto više u odnosu na ovogodišnji proračun.

16:32 Sabor je s većinom od 86 glasova zastupnika izglasao proračun za 2017. godinu. Četvero zastupnika bilo je suzdržano, a 37 njih je glasovalo protiv.

Podnijeti amandmani zahtijevaju povećanje rashoda za više od 9 milijardi kuna, to nije moguće prihvatiti, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Najviše amandmana podnijeli su SDP i HNS, a iz redova saborske većine stigla su tri. Financijski najteži bili su amandmani Ivana Lovrinovića, zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku (10 milijardi kuna), te SDP-ova Predraga Matića (5 milijardi kuna).

13:15 Gordan Maras je na rubu da ga isključe sa sjednice zbog prekoračenja vremena izlaganja. On je jedan od brojnih zastupnika koji problematiziraju što materijalni uvjeti u osnovnim i srednjim školama nisu bolji, dok se, s druge strane, novac ulaže u “Andreja Plenkovića, Kolindu Grabar-Kitarović i losose”.

Predsjedavajući Željko Reiner ga je podsjetio da je dobio već dvije opomene.

“Uopće se neću ustručavati isključiti vas sa sjednice. Ali vi to vjerojatno želite, jer bi tako vaš show bio zanimljiviji medijima”, kazao mu je.

12:30 “U obranu smo odlučili uložiti nekoliko stotina milijuna kuna više, a u obrazovanje gotovo ni kune više”, rekao je SDP-ov Gordan Maras te dodao da bogatiji krajevi Hrvatske osiguravaju učenicima udžbenike, a siromašniji to ne mogu, što znači da se učenici ne školuju pod jednakim uvjetima.

On je ranije govorio i o diskriminatornom ponašanju državnog tajnika Matka Glunčića, zbog čega mu je predsjedavajući Gordan Jandroković oduzeo riječ, zato što se ne drži Poslovnika. Maras je na to kazao kako se zastupnicima HDZ-a valjda žuri na domjenak.

Jandroković mu je uzvratio: “Vrlo ste jeftini sa svojim provokacijama, meni se ne žuri ni na kakav domjenak”.

Prigovarao je i zbog zanimljivih otkrića o javnoj nabavi Ureda predsjednice.

“Četiri stotine tisuća kuna znači puno više od 4 tone lososa koje predsjednica nabavlja za iduću godinu. Mogla je nabaviti dvije tone lososa pa izdvojiti sredstva za darovite učenike!”

Smatra da bi učenici bili sretni da je predsjednica sama uložila ovaj amandman, “puno bi im više to koristilo nego da dijeli čokoladice po Hrvatskoj”. Naime, za njen je ured izdvojeno 1,4 milijuna kuna više, a za programe prevencije bolesti ovisnosti nema prostora u proračunu.

12:07 Željko Jovanović (SDP) kazao je kako je Vlada uz različita obrazloženja odbila dva ista amandmana koji su predložiili on i kolega Gordan Maras. “Mislim da ministar (obrazovanja, op.a.) nije popio kavu.”

11:00 Vlada i dalje odbija redom sve oporbene amandmane. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, primjerice, odbio je prijedlog Živog zida i Snage za izdvajanje većih sredstava za biodinamičku poljoprivredu, kojom se potiče uzgoj autohtonih sorti.

Tolušić je kazao da su u proračunu predviđena sredstva za ekološku poljoprivredu i ruralni razvoj te biodinamičku poljoprivredu.

10:45 Peđa Grbin (SDP) prigovorio je Vlada što nije osigurala novac u proračunu za Imunološki zavod, premda je obećala. U proračunu predviđen veći iznos za Katoličku crkvu, a broj župa u Hrvatskoj je isti kao u veljači 2016. godine.

Petrov je kazao kako zbog prekoračenja vremena u obrazlaganju saborskih zastupnika više neće dati mogućnost da se glasa o nekom amandmanu ako obrazlagatelji budu i dalje kršili vremenske okvire. Nadalje, neće se više dati mogućnost obrazlaganja amandmana koji nisu predani u skladu sa zakonom.

Ovu neusklađenost amandmana sa zakonom ranije je komentirao Bojan Glavašević na Twitteru.

Odbijeno uzimanje od autobomila u korist znanosti

10:40 Šef SDP-a Davor Bernardić je tražio milijun kuna više za inovacije, što bi se dobilo smanjenjem proračuna za službene automobile. Amandman je odbacila vladajuća većina. Ranije je Bernardić prigovarao kako je ove godine iz EU fondova za razvoj industrije u Hrvatskoj pristiglo nula kuna, a isto tako odbijen je i raniji amandman IDS-a, kojim bi se izdvojila sredstva za dovršetak školske dvorane u Labinu.

10:26 Predrag Matić (SDP) kazao je kako su vladajući prevarili branitelje. Istaknuo je kako za ispunjavanje svih Vladainim obećanja braniteljima nije dostatno 5 milijardi kuna koliko je predviđeno proračunom. “Mogli bismo doći u situaciju da ćete jednog dana milijuntom branitelju uručiti bombonijeru i cvijeće”, kazao je Matić i povukao amandman. Više o tome čitajte OVDJE.

Ulaganja u haubice

10:10 Gordan Maras kazao je kako je Hrvatska u top 5 zemalja u EU-u po rastu izvoza, no proračun pokazuje koji su prioriteti Vlade, “oni nisu ulaganja u izvoz i gospodarstvo, nego u Ministarstvo obrane, u haubice”.

Petrov ga je ponovno upozorio na prekoračenje vremena. “Nemojte me tjerati da idem na sljedeću opomenu, imate pravo na 2 minute kao i ostalih 150 saborskih zastupnika. Dvije minute i ne više.”

10:04 I Domagoj Hajduković (SDP) je prigovorio zbog smanjenja izdvajanja za lokalnu samoupravu, pogotovo Osječko-baranjsku županiju, kao i zbog povećanja izdvajanja za Ured premijera.

9:55 Oporba je izrazila negodovanje zato što Zdravko Marić nije objasnio zašto se povećavaju troškovi na nereformskim stavkama poput troškova Ureda premijera. SDP-ov Gordan Maras napomenuo je da se proračun Garešnice smanjuje, a izdvajanja za Ured predsjednika Vlade diže se s 8 na 12 milijuna kuna, a ušao je i u sukob s predsjednikom Sabora Božom Petrovom, koji ga je opomenuo zbog duljine izlaganja:

“Ako ne prestanete, oduzet ću vam mogućnost da obrazlažete amandmane!”

Maras je zatim kazao da je već četiri puta pitao ministra zašto se povećava budžet Uredu predsjednika Vlade.”Treba li češće putovati avionom, ići na lobiranje u EU? U Banske dvore vraća se Sanaderov duh.”

Zastupnici su odbili njegove amandmane. Marića su počeli nazivati i “obrnutim Robinom Hoodom”.

9:50 Ministar financija Zdravko Marić odbio je amandman Mosta o raspodjeli sredstava jedinicama lokalne samouprave. Navodi kako amandman nije ispravno podnesen, čemu se usprotivio Miro Bulj, no predsjednik Sabora Božo Petrov kazao je kako se o tome neće glasati jer nije pravino podnesen.

9:48 Odbijen je amandman HDZ-ovog Zlatka Hasanbegovića te nezavisne Brune Esih, koji su svojim prijedlogom bili za smanjenje izdvajanja za udruge Zaklade za razvoj civilnog društva te drugačiju raspodjelu tih sredstava.

“Poštujem obrazloženje vezano za amandman i mišljenja smo kao predlagatelji da prije odluke o povećanju sredstava za Zakladu, treba obaviti određene predradnje i izmijeniti zakonski okvir kojjim se uređuje njeno djelovanje i ustrojstvo, od odabira Upravnog odbora i ravnateljice do jasnih kriterija dodjele sredstava organizacijama i kriterija evaluacije njihovog doprinosa društvu”, kazao je Hasanbegović, apelirajući da se drugačije vrednuje doprinos organizacija koje su sufinancirane sredstvima Zaklade.

“Važno je da se raspodjela predlaže u istom iznosu iz istih izvora, lutrijskih, istim korisnicima – dakle, civilnom društvu”, kazao je također, no dobio je podršku samo šest zastupnika.

9:35 Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić poručio je u četvrtak da bi, ako MOL zaista krene prodaju udjela u Ini, Vlada RH trebala napraviti ozbiljnu analizu te ponuditi moguća rješenja za otkup udjela, ali pod pretpostavkom da se utvrdi i dokaže ekonomska održivost takvog pothvata. Grčić je rekao da su u srijedu bili u rafineriji Sisak i da treba učiniti sve kako bi se spriječile odluke Uprave i Nadzornog odbora koje bi išle protiv te kompanije.

“Ina ide u lošem smjeru. Samo u četiri zadnje godine prihod od prodaje je s 30 milijardi kuna pao na 19 milijardi, broj zaposlenih sa 14 na 11 tisuća, rafinerijska proizvodnja pala je s 5 na 3,5 milijuna tona”, nabrajao je Grčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.