Kako u 'ratu' ugostitelja i ministra do rekordne sezone

Vijesti 15. pro 201618:29 > 18:41
N1

Hrvatska ima plan - a to je da do 2020. godine dođe na 14,5 milijardi eura prihoda od turizma. Oni koji bi to trebali ostvariti su ugostitelji, a s njima resorni ministar nije u dobrim odnosima nakon što je najavio povećanje PDV-a s 13 na 25 posto. Sada se ministar turizma nada da će ukidanjem parafiskalnih nameta popraviti situaciju.

Ulice pune turista – znak je uspješne sezone. Nikola je jedan od ugostitelja koji je zaslužan za odlične turističke rezultate koji su i ove godine iznad planiranih. No, porezna reforma utječe na njihov način poslovanja – koji će i ovoga puta osjetiti krajnji korisnici.

“Ja ne poznajem niti jednog ugostitelja koji će zadržat iste cijene i istu kvalitetu. Ili će se gubiti na kvaliteti ili će se povećati cijene. To znači da ćemo morati poigrati se malo ili s namirnicama ili s cijenama ili napraviti neki kompromis između svega toga, ali u svakom slučaju bit će puno teže poslovanje”, kaže Nikola.

Ministar čeka prijedlog

Kako do toga ne bi došlo, ministar turizma Gari CappelIi najavio je ukidanje parafiskalnih nameta.

“Očekujem njihov prijedlog. Prvenstveno ne bi htjeli mi ništa nametati, dogovor je bitan, a dogovor je da oni dođu prvi s prijedlogom. Optimist sam, i mislim da ima želje i s jedne i druge strane”, kaže ministar Cappelli.

Ugostitelji ni ovaj potez ministra ne pozdravljaju.

“Eventualno ukidanje jedne ili dva parafiskalna nameta, ne vjerujem da će nama donijeti neku veliku promjenu. To mi se čini kao ublažavanje pada, ali s obzirom kad padate s petog kata, onda treba puno deblji biti ‘kušin’ na koji će te pasti.

Pozitivnva je to stvar, ali ne mogu se oteti dojmu da je to kao kad djetetu dajete lizu prije nego što ga cijepite”, kaže Zoran Pejović.

Fokus je na specifičnim granama turizama

S nametima ili bez njih – složni su u jednom. Hrvatsku čeka još jedna uspješna sezona. U slijedećoj godini fokus će biti na razvoju specifičnih turističkih proizvoda – zdravstvenog, nautičkog i kongresnog turizma.

“Pojačat ćemo taj globalni pristup tržištima Hrvatske. Pregovaramo u svim zemljama svijeta gdje možemo jače nastupati kroz neke posebne oblike”, kaže Cappelli.

Optimistični su i u Hrvatskoj turističkoj zajednici. Oni se nadaju da će Hrvatska do kraja godine ostvariti oko 16 milijuna dolazaka, što predstavlja rast od preko 10 posto, te da će se taj trend nastaviti i iduće godine.

“Nadamo se držati onaj ritam da bi do 2020. došli na 14,5 milijardi eura prihoda od turizma”, zaključuje ministar Gari Cappelli.

Više pogledajte u prilogu Marka Hajdura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.