EU i SAD pritišću Plenkovića: 'Riješite problem sa Srbijom'

Vijesti 15. pro 201619:28 > 19:34
N1

Kako RTL neslužbeno doznaje, iz Europske komisije vodi se inicijativa, koordinirana s Bidenovim telefonskim pozivom, koja ide prema hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da riješi problem sa Srbijom i odblokira blokirana poglavlja.

Hrvatsko-srpski odnosi posljednjih su dana na niskim granama. Kao što je već poznato Hrvatska je blokirala Srbiji otvaranje poglavlja 26 u pregovorima s Europskom unijom, a taj je potez izazvao žustre reakcije vodećih srpskih političara i brojne zakulisne igre.

Tako je ubrzo nakon toga hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nazvao američki potpredsjednik Joe Biden kako bi smekšao hrvatski stav vezan uz pregovore Srbije s Unijom.

Danas je, pak, RTL-ov dopisnik iz Bruxellesa Tomislav Krasnec neslužbeno doznao da se iz Europske komisije vodi jedna inicijativa, koordinirana s Bidenovim telefonskim pozivom, koja seže prema premijeru Plenkoviću i koja želi da se što prije riješi taj problem zbog kojeg Hrvatska ima rezervu na otvaranje poglavlja 26 sa Srbijom i da se početkom iduće godine to poglavlje i otvori.

Podsjetimo, srbijanski premijer Aleksandar Vučić komentirao je danas hrvatsku blokadu poglavlja 26 u pregovorima s Unijom. Istaknuo je da nije izgovorio niti jednu uvredu na račun Hrvatske i Hrvata.

“Iznosio sam samo činjenice. U redu je da oni objašnjavaju svojim građanima koliko sam ja loš, ali moj je posao da bijem teške bitke, ali i da zaštitim građane, zemlju, a ne sebe”, rekao je Vučić novinarima u skupštini Srbije gdje je nazočio skupu “Ekonomist: Svijet u 2017”.

Vučić je, komentirajući blokadu poglavlja 26 obrazovanje i kulture, Hrvatsku prije dva dana nazvao “falsifikatom Europe i europskih vrijednosti”, ustvrdivši da je samo Zagreb imao primjedbe kojima je onemogućeno otvaranje tog poglavlja. Uz Hrvatsku, međutim, rezerve u vezi s tim pitanjem imala je i Bugarska.

Srbijanski premijer istaknuo je tada i kako “Europa nije nešto o čemu Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska”, oni koji se plaše srpskih čokoladica i koji drže da povijest počinje floskulama o velikosrpskoj agresiji.

“Što se tiče velikosrpske Miloševićeve agresije moj je stav decidiran i jasan – nažalost nije riječ o floskuli nego o tragediji koja se dogodila Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“, rekao je Plenković, zamoljen da komentira Vučićevu izjavu.

“Mislim da sam bio vrlo precizan na sjednici vlade. Rezerva koju smo zadržali za poglavlje Obrazovanje i kultura bila je argumentirana i odnosi se na obveze koje je Srbija preuzela u pogledu ispunjavanja zadaća prema hrvatskoj manjini kada je riječ o srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju. Činjenica da je Hrvatska dala privolu za otvaranje dva poglavlja jasan je signal o preciznim hrvatskim argumentima, a ne o apriornom stavu”, rekao je Plenković po dolasku na sastanak na vrhu čelnika 28 zemalja članica EU-a.

Plenković je dodao da hrvatska vlada slijedeće četiri godine želi iskoristiti za rješavanje brojnih preostalih pitanja iz vremena agresije na Hrvatsku, koja su objektivno gledajući zapreka punoj normalizaciji odnosa i okretanju prema budućnosti, prema gospodarskim temama i razvoju. “Mislim da postoji dovoljno političke zrelosti da ovaj trenutak iskoristimo za taj proces”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.