Krijumčari izbjeglicama uzimali po 4.000 eura

Vijesti 19. pro 201613:35 > 13:41
PIXSELL

Bugare, koji su prevozili 67 migranata u kombiju koje je hrvatska policija spasila u zadnji tren, sudac istrage Županijskog suda u Sisku pritvorio je na mjesec dana zbog opasnosti od bijega i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku ispitalo je dvojicu bugarskih državljana starih 42 i 49 godina koje sumnjiče za protuzakonito ulaženje, kretanje ili boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Tužiteljstvo sumnja da su osumnjičenici, prema zajedničkom dogovoru u nakani da se materijalno okoriste, u akciju krenuli u subotu.

Prethodno se mlađi uhićenik početkom prosinca s državljaninom Afganistana u Srbiji dogovorio da će zajedno s kolegom za ukupno 4.000 eura prevesti 67 državljana Afganistana kroz Hrvatsku do granice sa Slovenijom. Za to je dobio i teretni automobil marke Iveco Daily britanskih registarskih oznaka. 

Drugoosumnjičenik je u subotu oko 17.30 sati, između 284. i 285. kilometra autoceste A3 Lipovac-Bregana, u blizini ploče s natpisom “odmorište 500 m” preuzeo migrante.

Njih 67 je prethodno bez putnih isprava i viza za ulazak ili boravak u Hrvatskoj, nezakonito prešli granični prijelaz između Hrvatske i Srbije. Ugurao ih je u zatvoreni, skučeni tovarni prostor kombija koji nema otvor za strujanje svježeg zraka.

Prvoosumnjičenik je, osnovano se sumnja, svojim osobnim automobilom bugarskih registarskih oznaka krenuo ispred teretnog vozila radi pravovremenog uočavanja policije. Kombi s migrantima su kod naplatne postaje Novska zaustavili policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije, a u trenutku zaustavljanja najmanje 35 ljudi bilo je u nesvijesti zbog skučenosti prostora i nedostatka kisika.

Životi su im spašeni pravovremenom hitnom medicinskom intervencijom. Migranti koji su izašli iz bolnice smješteni su u prihvatni centar u Sisku, pišu 24 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.