Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra kulture Šipuša

Vijesti 29. pro 201615:54 > 16:01
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Nakon provedene istrage, USKOK je danas pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Berislava Šipuša, bivšeg ministra kulture i to zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

USKOK u priopćenju objavljenom na službenoj web stranici ne navodi Šipuševo ime, već da se radi o  hrvatskom državljanu inicijala B. Š. (1958.).

“Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, prvo kao zamjenik ministrice kulture, a potom i kao ministar kulture, od srpnja 2012. do prosinca 2015. godine, protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, koristio svoje ovlasti na način da je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture.

U gotovini je podigao ukupno 17.827,81 kunu, koji iznos je beskamatno koristio, a poslovnim kreditnim karticama Ministarstva kulture je u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao svoje privatne troškove u ukupnom iznosu od 64.387,72 kune.

Okrivljenik je dio tako korištenih proračunskih sredstava u iznosu od 14.077,44 kune naknadno vratio višekratnim obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu, dok je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od 68.603,09 kuna a proračun Republike Hrvatske oštetio za 68.968,09 kuna”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.