"Suludo je kupovati naftnu kompaniju početkom 21. stoljeća"

Vijesti 30. pro 201608:23 > 08:34
N1

O budućnosti, isplativosti i opravdanosti naftnog biznisa u Hrvatskoj te gospodarenju otpadom u Temi dana razgovarali smo s Vjeranom Piršićem, ekološkim aktivistom, predsjednikom Udruge Eko Kvarner.

Mišljenja su oko otkupa dionica Ine podijeljena. Mnogi se pitaju uopće isplati li se ulagati u naftni biznis u svijetu, koji se sve više okreće obnovljivim izvorima energije? Kako vi, kao ekološki aktivist, gledate na taj potez?

Bez ulaska u stanje te kompanije, koje je navodno veoma loše, svakom je jasno da je kupovanje naftne kompanije početkom 20. stoljeća bio suvisao potez, međutim kupovanje naftne kompanije početkom 21. stoljeća je suludi biznis. Ta kompanija mora kolabirati iz dva razloga – kraj ere fosilnih goriva i klimatske promjene.

Ina je golema investicija. Nakon kupovine dionica, koje još ne znamo kako bismo kupili i kojim novcem, slijedi veliko ulaganje, budući da znamo da kompanija nije ono što je nekad bila i da je potrebna modernizacija za uspješan izlazak na tržište. Pitanje je tu i kad bi to ulaganje bilo moguće i koja je budućnost posla s preradom nafte. Gdje bi država trebala uložiti?

Sve države rade sustavnu višedesetljetnu tranziciju obnovljivih izbora energije. Što bi bilo kad bi Hrvatska energiju uložila u sustavnu tranziciju u postfosilno društvo? Imali bismo nekoliko efekata. Imali bi proizvodnju vlastite energije iz obnovljivih izvora. Mi ulažemo u tehnologiju u koju se nigdje na svijetu više ne ulaže. Hrvatska je taoc loših političkih odluka budućnosti.

Kada govorimo o prirodnom plinu kao čistom izvoru energije, koliko smo tu vješti, s obzirom da uvozimo četrdesetak posto plina?

Ja ne bih špekulirao o zalihama plina, ali tu je ključno reći da sustavna energetska tranzicija mora biti podržana upravo od plina. Govorimo o plinu kao o najmanje lošem fosilnom gorivu i o fundamentalnoj podršci za ono što moramo napraviti kasnije. Pitanje je hoće li tranzicija biti u vlasništvu države ili ćemo i to nekome plaćati. Važno je reći, zbog svih pozitivnih primjera tranzicije i financiranja obnovljivih izvora energije da priča o obnovljivim izvorima nije bajka, nego je Hrvatska zbog različitih interesnih lobija uporno izbjegava.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.