Kakva je budućnost kurikularne reforme u Hrvatskoj?

Vijesti 01. sij 201719:17 > 19:24
Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Posve je jasno da se eksperimentalno kurikularna reforma neće provoditi ni od nove školske godine najesen. Iako i ova Vlada tvrdi da će se reforma nastaviti, još je nepoznato kako i s kim na čelu. No što se obrazovanja tiče, ne zapinje samo na reformama.

Ekspertna radna skupina za provedbu cjelovite kurikularne reforme na čelu s Borisom Jokićem mjesecima je pripremala dokument reforme, čiji je cilj bio modernizacija hrvatskog zaostalog obrazovanja mladih, a onda su iz vrha, tada nove vlade, one Tihomira Oreškovića, krenule javne kritike na račun Jokića.

Uz pomoć javnoga istupanja pripadnika udruge Hrast i svih glasnih protivnika reforme, točka na “i” Jokiću bila je i odluka saborskog odbora, prema kojoj treba proširiti članove koji rade na kurikulumu, pa je od tadašnjeg ministra Predraga Šustara zatražio svoje razrješenje.

Istoga tjedna predsjednica poziva na sastanak sve aktere i pokušava primiriti situaciju. Već sljedećeg dana u Zagrebu se odvija prosvjed kakav Hrvatska dugo nije vidjela, a na kojemu se okupilo više desetaka građana tražeći da Jokićeva reforma ide dalje. Unatoč podršci, politička uplitanja bila su sve snažnija i Jokić napušta Ekspertnu radnu skupinu, a s njim u zaborav pada i kurikularna reforma, jer je Hrvatska na ljetnom odmoru i u fazi novih izbora, nakon kojih dolazi novi premijer, Andrej Plenković, i za ministra postavlja Pavu Barišića s mrljom u karijeri.

Istodobno, problema ima i zagrebački Filozofski fakultet, koji se bori protiv klerikalizacije i spajanja s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Višemjesečni problem traje i oko izbora dekana. Hrvatska se susrela i s poražavajućim rezultatima PISA istraživanja, za koje je, pak, novi voditelj kurikularne reforme, Matko Glunčić, okrivio one najnedužnije.

I dok veliki gaf prolazi uz sitnu ispriku javnosti, učitelji i nastavnici muku muče s isplatom onoga što im je obećano 2009. godine, kad su na sebe preuzimali državni teret ekonomske krize. Kraj godine, kad je obrazovanje u pitanju, dočekan je bez jasnih i konkretnih odgovora aktualnoga ministra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.