'Napad na izbjeglice je rasno motiviran zločin iz mržnje'

Vijesti 03. sij 201709:58 > 10:01
N1

Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije razgovarala je u Novom danu s našim reporterom Elvirom Mešanovićem o napadima na tražitelje azila koji su se zaredali oko Nove godine.

Navela je da joj osim informacija koje je policija pustila u javnost putem priopćenja povodom  njihovog jučerašnjeg protesta nije poznato više službenih informacija o istrazi koja je u tijeku. Međutim, napadi kakvi su ovi događali su se i prije i bilo ih je daleko više od dva.

“Radi se o rasno motiviranim napadima i zločinu iz mržnje i tražimo da ih policija kao takve i kvalificira. U našem društvu postoji rasizam i ksenofobija i oni se moraju adekvatno sankcionirati”, kazala je Bužinkić.

Još uvijek se ne znaju detalji napada koji su doveli do prosvjeda, no aktivisti će tražiti sastanak s voditeljicom prihvatilišta za tražitelje azila u Hotelu Porin, Anitom Dakić te sastanak s policijskim službenicima i predstavnicima policijskih uprava, do kojih je prijava stigla, navela je također. Tražitelji azila, ponavlja, tvrde da im policija nije pomogla, uzela izjave, a nije ih ni uputila na daljnje liječenje zbog ozljeda koje su zadobili u napadu.

Porin je, podsjeća, prihvatilište male kvadrature u koje je natiskano 500 ljudi, hrana ne odgovara njihovim prehrambenim navikama i tražitelji azila, prema onome što se može doznati od njih, ne dobivaju lijekove koje bi htjeli, dakle, neophodna im je bolja medicinska pomoć.

“Oni su jako puno vremena na putu, njihovo je i fizičko i mentalno zdravlje narušeno”, podsjetila je. Ne pomažu ni negativne odluke o azilu, koje im dolaze usprkos tome što su stigli iz ratom zahvaćenih područja, a to “nema opravdanje i naravno da se bune”.

Navedimo i da je PU zagrebačka u odgovoru na upit N1 o tijeku istrage o napadačima na izbjeglice navela da se “kriminalistička istraživanja i dalje provode te da u odnosu na jučerašnje priopćenje nema novih okolnosti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.