'HSP je dom za sve pravaše': Paraga na čelu koalicije?

Vijesti 03. sij 201712:54 > 12:56
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

HSP pokušava stvoriti koaliciju pravaških stranaka za lokalne izbore, koji će se održati u svibnju ove godine.

Kroz inicijativu ‘HSP je dom za sve pravaše’ razgovara se o ujedinjavanju pravaša i povratku nekadašnjih članova među kojima je i prvi predsjednik stranke nakon 1990. Dobroslav Paraga.

“Kroz našu inicijativu ‘HSP je dom za sve pravaše’ želimo okupiti ne samo manje pravaške stranke nego smo pozvali i našeg prvog predsjednika Dobroslava Paragu da nam se ponovo pridruži. Razgovarao sam s Paragom, poznajemo se budući da sam u stranci dugi niz godina. On je spreman razgovarati o povratku, ali ima i zazor od toga s obzirom na sve što se događalo u stranci dok je on bio u njoj. Ali ostavio je prostor za razgovore. Ipak je on bio naš prvi predsjednik. Svakako želim reći da su vrata otvorena i svima ostalima koji su morali napustili stranku jer su u njoj doživjeli neugodnosti”, kazao je za Novi list dopredsjednik HSP-a Zvonko Mlakić.

HSP već nekoliko mjeseci pregovara o zajedničkom izlasku na izbore sa Autohtonim HSP-om koji vodi Dražen Keleminec, te s Hrvatskom čistom strankom prava (HČSP) na čijem je čelu Davor Trbuha.

“U svakom slučaju, ne dolaze u obzir jedino pregovori s HSP-om dr. Ante Starčević i to zbog toga što naše članstvo ovu stranku doživljava kao produženu ruku HDZ-a. Ali primamo natrag naše brojne nekadašnje članove koji su otišli u HSPAS, a sada su doboko razočarani politikom koju vodi ta stranka i njeno vodstvo”, rekao je Mlakić.

Dobroslav Paraga bio je prvi predsjednik HSP-a nakon uvođenja demokracije u Hrvatsku 1990. godine. Vodio je stranku na parlamentarnim izborima 1992. godine, a tada se kandidirao i za predsjednika Republike. Paraga je bio četvrti s 5,4 posto dok je HSP dobio 7,06 posto glasova. Međutim, vrlo brzo nakon toga Paraga ulazi u sukob s članovima vodstva HSP-a okupljenim oko Ante Đapića. Rasplet se dogodio u rujnu 1993. kada je Đapić organizirao Izvanredni sabor stranke u Kutini na kojem je Paraga smijenjen, a on došao na čelo stranke. Paraga je potom osnovao HSP 1861 s kojim je potom izlazio na izbore bez većeg uspjeha.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.