Umrla beba, sumnja se na meningokoknu sepsu

Vijesti 05. sij 201707:40 > 07:45
Miranda Cikotic/PIXSELL (ilustracija)

Sumnja se da je beba iz okolice Sinja u splitskoj bolnici umrla od meningokokne sepse.

Šestomjesečni dječak iz okolice Sinja po dolasku u splitsku bolnicu više nije davao znakove života. Na njegov dolazak na Hitnom prijemu čekali su liječnici intenzivisti, pokušali su ga reanimirati, no nažalost, bebi nije bilo spasa. Prema prvim simptomima, dijete je preminulo od meningokokne sepse, no službene informacije će se znati za desetak dana, nakon odbukcije.

“Nema mjesta panici. Već ranije smo zbog sezone gripe, ali i zbog ovog slučaja sumnje u meningokoknu sepsu smanjili posjete pacijentima, a na nekim odjelima gdje su posebno osjetljivi bolesnici, potpuno smo zabranili posjete. Poduzimaju se sve mjere predostrožnosti, posebno na mjestima gdje se čeka, gdje se okuplja puno ljudi”, kaže za 24sata dr. Ivo Jurić, ravnatelj KBC-a Split.

Godišnje u Hrvatskoj bude oko 50 oboljenja od meningitisa i meningokokne sepse te nekoliko slučajeva sa smrtnim ishodom, a najčešće je riječ o djeci. Meningitis je upala moždane ovojnice, koja je češća i ima veći postotak izlječenja, dok meningokokna sepsa te njezin progresivni oblik nastaju kada meningokok uđe u krv.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.