Rašeta: Kaže li se pravilno Bernardić ili Bernardica?

Vijesti 05. sij 201708:55 > 08:56
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Boris Rašeta gostovao je u pregledu tiska u Novom danu i govorio je o naslovnici tjednika 24sata Express, na kojemu su šefovi SDP-a i HDZ-a prikazani u vrlo prisnoj pozi.

Pismo Davora Bernardića premijeru Andreju Plenkoviću interpretirano je kao najava velike koalicije, ali i poruka: “Plenki, sredi ustaše pa ćemo se dogovoriti”.

“To je pismo Bernardića, kojeg smo sa značajnim dijelom SDP-a vidjeli u klecalima katedrale ispred nadbiskupa Bozanića, koji SDP stavlja na vrh onih stvari koje prezire. Moj kolega je o ovom došašću SDP-ovaca u katedralu zaključio da će Bernardić oponašati i primjenjivati sve ono što je naučio od Milana Bandića. Jedan dio SDP-ovaca se sada u čudu i opravdano pita kaže li se pravilno Bernardić ili Bernardica, nije im jasna ta travestija i svi se pitaju što je cilj toga”, kazao je Rašeta.

Po njemu su stranke trebale komunicirati, ali daleko ranije, kako bi se dogovorile, primjerice, koje se pozicije pune političkim kadrovima, a koje stručnim. Ovako se iz ciklusa u ciklus ponavljaju modeli zapošljavanja svoje rodbine, kumova i prijatelja.

Od žestokih oporbenih protivnika privatizacije, do sastavljača kataloga

“Kad bismo mogli donijeti suvislu energetsku strategiju, i o tome bi imalo smisla razgovarati. Istražite samo što govore SDP-ovci i HDZ-ovci u zadnjeih 6,7 godina. Kad su u opoziciji, HDZ-ovci su žestoko protiv privatizacije autocesta, HEP-a i slično, a kad dođu na vlast rade kataloge poduzeća, pripremaju naciju za (inicijalnu javnu ponudu dionica) IPO, a SDP radi isto to”, kaže on, zaključujući da je nemoguće dogovoriti bilo kakvu strategiju s ovom neozbiljnom političkom elitom.

Prije par mjeseci Božo Petrov je kazao kako Martina Dalić ne može sudjelovati u odlučivanju o Ini, zbog njenog supruga koji je u upravi te tvrtke.

“A već sad vidimo da Most i HDZ u ekipi koju predvodi Martina Dalić surađuju vrlo skladno”, kazao je.

Kada je riječ o putovanju Kolinde Grabar Kitarović u SAD, kazao je da mu nije sporno službeno putovanje, ali je tada logično da razgovara s ministrom vanjskih poslova i predsjednikom, ne na nižim razinama. Doduše, predsjednicu vidimo u Senatu. Nije siguran je li došlo do sukoba interesa, ali inkognito odlazak je neuobičajen i za taj zaključak ne treba ni povjerenstvo.

N1

Uzmi sve što ti se pruža

Komentirao je i činjenicu da je bivši premiijer Tihomir Orešković iskoristio svoju tjelesnu stražu, ali je on u Amsterdam otputovao avionom, a oni automobilom – “što će koštati oko 200 tisuća kuna poreznih obveznika” po procjenama njegovog kolege.

“Orešković je formiran očito u liberalno-tržišno-kreatorskom svijetu, gdje se vodi logikom ‘uzmi sve što ti se pruža'”, kazao je i podsjetio da je i Božo Petrov svaki vikend išao u Metković i koristio zaštitu bez obzira što možda nije bio u pogibelji. Ali Oreškoviću se zakonski nema što prigovoriti, jer je konzumirao pravo koje mu pripada.

HDZ je, po njemu, na Badnjak, izveo PR manevar najavom prodaje ine i sve je manje izgledno da će Vlada poduzeti taj korak.

Podsjeća da se ove godine privodi kraju i arbitraža u Washingtonu, temeljem koje bi Hrvatska zbog izdvajanja plinskog biznisa mogla platiti dvije do četiri milijarde kuna.

S obzirom na zahtjeve branitelja da i njima pripadne određeni paket dionica HEP-a, zaključuje da će Vlada ili morati prodati veći paket dionica kompanije ili će morati prodavati dionice drugih poduzeća.

Prodaja elektroprivrede – nema ih puno, jer to nije pametno

Komentirao je i strahove javnosti vezane za prodaju udjela u HEP-u.

“Iskustva drugih država s prodajom elektrodistribucijske kompanije – takvih slučajeva nije bilo previše, jer to nije pametno – pokazuje da struja može poskupjeti i dva puta”, naveo je također, navodeći da to nije jedini način kako građani mogu dobiti slabiju uslugu.

Podsjeća da su sve privatizacije do sada vodile otkazima, pa se dogodilo da su korisnici HT-a, dok je ta kompanija bila u državnim rukama, čekali par minuta na razgovor sa službom korisnike, a sada čekate nekoliko sati na automatima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.