'Hoće li u Hrvatskoj studirati samo djeca bogatih?'

Vijesti 05. sij 201713:15 > 13:23
Marko Prpic/PIXSELL

Šef SDP-a Davor Bernardić upitao je na vlastitom Facebook profilu premijera Andreja Plenkovića hoće li u Hrvatskoj ubuduće moći studirati samo jeca bogatih roditelja.

Nakon što su se danas u fokusu javnosti došla informacija kako će porezna reforma udariti i po džepu studente koji su zaposleni posredstvom student servisa, ali i primaju stipendije, oglasio se i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

“Vlada pokazuje opaku okrutnost prema mladima. U Hrvatskoj se topi srednji sloj. Studiranje je skupo, mnogima moguće samo uz rad. HDZ je oduzeo i tu nadu odlukom da će studenti na prihod veći od 15 tisuća kuna godišnje morati plaćati 24 posto poreza i prirez, a do sada su mogli zaraditi 50 tisuća kuna. Pitam Andreja Plenkovića hoće li u Hrvatskoj moći studirati samo djeca bogatih roditelja? Hoće li znanje potrebno za bolju budućnost biti dostupno samo onima koji već imaju, a uskraćeno onima koji obrazovanjem i radom žele stjecati na samom početku svojeg odraslog života? Podsjećam, HDZ je obećavao sasvim suprotno. I sada još jednom dokazuju potpunu nevjerodostojnost. Tražim hitnu izmjenu ove odredbe”, napisao je na Facebooku.

Podsjetimo, umjesto dosadašnjih 50.000 kn, prijeđe li student godišnji limit zarade od 15.000 kuna, plaćat će porez od 24 posto i prirez. Ujedno, prelaskom ovog limita student prestaje biti i porezna olakšica roditeljima.

Dosadašnjih godina studenti su morali obraćati pažnju na dva limita svoje godišnje zarade. Prvi je bio 13.000, a drugi 50.000 kuna. Nakon prekoračenja limita od 13.000 kuna student je prestajao biti porezna olakšica roditeljima. U slučaju kada je student ostvario zaradu veću od 50.000 kuna godišnje, na iznos iznad tog limita plaćao bi porez.

Poreznom reformom od 1. siječnja 2017. dolazi do drastične promjene: Prekoračite li godišnji limit od 15 tisuća kuna u 2017. godini, platit ćete porez od 24 posto, ali i prirez čija postotak ovisi o mjestu prebivanja. U Zagrebu on iznosi 18, u Rijeci 15, u Osijeku 13, a u Splitu 10 posto.

Uslijed toga, danas su nezadovoljni studenti poslali niz e-mail poruka na adrese institucija i parlamentarnih stanaka s isim sadržajem, ali drugačijim naslovima.

Mediji, ministarstvo financija, obrazovanja, Sabor, Vlada, predsjednica, Živi zid, HNS; Most, HDZ, SDP… Svi su oni zaprimili hrpu mailova od Nezadovoljnih studenata koji se bore, kako otkriva naziv maila s kojega je poslan niz protestnih poruka jednog te istog sadržaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.