Obred tzv. HPC: Jurič opsovao pa dao mikrofon tzv. episkopu

Vijesti 06. sij 201711:38 > 11:41
N1

Opskurna organizacija Projekt Velebit, koju predvodi Marko Jurič, televizijsko lice izbačeno sa Z1 zbog veličanja ustaštva, organizira proustaški performans u petak 6. siječnja. Događaj smo pratili uživo na N1 televiziji.

Gost specijalne emisije N1 televizije bio je povjesničar Hrvoje Klasić, koji je izrazio zadovoljstvo što građani nisu nasjeli na ovu provokaciju te se pojavila samo šaćica simpatizera ove organizacija.

HPC je osnovana 3. travnja 1942. te je njenog poglavara birao – ustaški poglavnik Ante Pavelić. Imala je samo jednog poglavara; nije postojala nikada prije i nikada nakon NDH, a nije se uspjela registrirati ni u doba HDZ-ovog ministra Bože Biškupića poručujući da neće prihvatiti nikakvo ustaštvo, naveo je Klasić, dodajući ipak da treba vidjeti kako će reagirati ova HDZ-ova vlast.

Naš reporter Marko Hadjur, koji je bio na Cjetnome trgu, izvijestio je kako se ondje nalazi desetak pripadnika tzv. HPC, a da cijeli događaj promatra policija. Podsjeća da je organizator, Marko Jurič, poručio da će se raditi o mirnom skupu te da će trajati kratko.

“Odj***te!”

Okupljenima se obratio Jurič koji je zatražio registraciju HPC-a, “zabranjene vjere”.

N1

“Postajemo sila!”, kazao je Jurič pred nekolicinom okupljenih te kazao da je dosta opravdavanja oko toga jesu li oni “ustaše ili nisu” te onima koji ih prozivaju poručio: “Gospodo, odj*****!”

“Krećemo u napad!”, povikao je također i dao mikrofon tzv. episkopu Aleksandru. Mikrofon je prihvatio Ivan Pandža, bivši predsjednik zagrebačke HVIDRA-e i aktualni predsjednik proustaške stranke HČSP.

N1

Tzv. Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit, ovaj su performans nazvali javnim obredom pod nazivom ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanje’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.