Crnoja nakon performansa HPC-a: Nisam čuo da Jurič psuje

Vijesti 06. sij 201713:00 > 13:00
HDZ.hr

Mijo Crnoja, ministar (branitelja) najkraćeg staža u povijesti Hrvatske, potvrdio nam je da je bio na performansu tzv. Hrvatske pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu. Objasnio je za N1 zašto je bio tamo, kako je doživio psovanje organizatora Marka Juriča, ali i odbijanje vlastite stranke da registrira HPC.

“Jesam, imao sam crnu kapu, ali bez ikakvih obilježja, možda su neki vidjeli obilježja”, kazao nam je Crnoja, potvrđujući da je bio na Cvjetnom za vrijeme performansa tzv. HPC.

Zašto ste otišli onamo?

Zbog podrške HPC-u. U Hrvatskoj je podstojala, postoji i postojat će HPC, a ona je obespravljena i manltene prognana, nepriznata i to nije pošteno i nije u redu. Postoje Hrvati i hrvatski državljani koji su Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti i nema razloga da ne podržimo tih 16.000 vjernika. Veliki dio hrvatskih pravoslavaca je sudjelovao u Domovinskom ratu, preko 10.000, dakle, ne samo Srbi, iako je i njih bilo.

A kako tumačite činjenicu da Božo Biškupić, ministar kulture iz redova vaše stranke, HDZ, nije htio registrirati HPC upravo iz razloga što ju je povezivao s ustaštvom?

Dobro. Znači, ne znam kako da vam kažem, to je njegov problem, to je stjalište te vlade. Ali HPC će se kad tad registrirati u našoj domovini, jer nanosimo nepravdu populaciji time što ih ne priznajemo. Oni su bili tamo prije Sprske pravoslavne crkve.

Odakle vam to?

Imate na web stranicama HPC.

Ali HPC nije postojala ni prije niti poslije Nezavisne Države Hrvatske.

To nije istina. To je vaša teza.

To povijesna činjenica.

Povijesna je činjenica da je postojala.

U kojem obliku?

U tom kojem je postojala. Je li postojao arhiepiskop Germogen kojeg su partizani ubili 1945?

O tome Vam govorim. HPC je utemeljena 1942. i ugašena je godine koju spominjete.

Idite na stranice HPC pa ćete naći dosta podataka o tome pa se možete sporiti, kako je podijeljena, kako ide njihova kefalnost i po kojim državama postoji. Je li vama logično da Srpska pravoslavna crkva postoji u Sloviniji, Italiji, Hrvatskoj?

Zašto je to problem?

Nije, ali mi nije logično.  Zašto ne bi postojala u Hrvatskoj? Imate i sukobe u Crnoj Gori između SPC-a i Crnogorske pravoslavne crkve. To su povijesne činjenice.

Da, ali činjenica je da nije postojala prije nego je utemeljena pod Antom Pavelićem 1942.

Ne znam, ne znam da li je postojaala, ali to postoji na stranicama HPC, pitajte episkopa.

Možete li mi razjasniti kako je on episkop crkve koja ne postoji?

Pitajte njega. Ja sam Hrvat, katolik i vjernik koji podržava HPC, to je moja volja i ne može mi je nitko zabraniti. Došao sam tamo dati podršku, jer poštujem vjernike HPC-a.

Kako u tom svjetlu promatrate činjenicu da je na jednom, kako ste ga nazvali, vjerskom obredu, neposredno prije nego što je dodao mikrofon episkopu Aleksandru, Marko Jurič iz Projekta Velebit opsovao? Točnije, poručio je neka oni, koji prozivaju ljude poput njega za ustaštvo, da oprostite, odjebu.

Gledajte, neću to komentirati. To nisam ni registrirao ni čuo. Ja ću vas pitati kako komentirate izaslanika premijera Srbije, koji se prijeti da će zaštiti Srbe svim raspoloživim sredstvima, to je opasno. Želim vam sve najbolje za blagdane, što već slavite, sretan vam Božić i Hristos se rodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.