Branitelji iz šatora izbacili ratnog reportera

Vijesti 17. pro 201411:10 > 11:14
Davor Pongracic / CROPIX

"Razgledavao sam radove, a neke i fotografirao, kada mi je prišao jedan u vojnoj jakni, upitavši me jesam li branitelj. Odgovorio sam kako sam građanin, na što me ovaj grubo uhvatio i doslovce izbacio iz šatora van, te me bahato i bezobrazno 'predao' policajcima.', tvrdi T.H.

Ratni veterani koji prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu iz svog su šatora izbacili fotoreportera i ratnog izvjestitelja T.H., javlja Objektiv. T.H. je u šator došao želeći pogledati izložbu ULUPUH-a, kojega je i sam član.

U šatoru mu je prišao jedan od prosvjednika, te ga upitao je li i on branitelj. T.H. je odgovorio da je građanin koji je došao pogledati izložbu. Prosvjednik ga je u tom trenu počeo gurati iz šatora, te ga izbacio van i predao ga policiji uz riječi: “Evo vam ga”.

‘Kao da sam zadnji klošar’

“Razgledavao sam radove, a neke i fotografirao, kada mi je prišao jedan u vojnoj jakni, upitavši me jesam li branitelj. Odgovorio sam kako sam građanin, na što me ovaj grubo uhvatio i doslovce izbacio iz šatora van, te me bahato i bezobrazno ‘predao’ policajcima, kao da sam u najmanju ruku zadnji klošar i izdajica hrvatskog naroda”, tvrdi fotoreporter.

“Bio sam šokiran, jer me predao policiji riječima: ‘Evo vam ga!’ kao da sam zadnje smeće! No kažem: nikada više! – iako sam do tada u šatoru bio na poziv svojih ‘boraca’ koji me pamte s prve linije i koji su me uvijek kada bi dolazili u Zagreb u Savsku 66, pozvali da se susretnemo, jer imamo mnogo toga zajedničkoga, što smo prošli u vrijeme rata, da se vidimo i popričamo, neću niti prići šatoru, niti braniteljima”, poručuje ovaj ratni reporter.

Policija ga privela

Nakon što je izbačen iz šatora, policija ga je, kako kaže, u marici prepratila do VII. policijske postaje. Pitao je policiju zašto su ga legitimirali i priveli, a dobio je odgovor da bi “mogao završiti u Vrapču ako bude postavljao previše pitanja”. Dokumente i novinarsku iskaznicu vratili su mu nakon 20-ak minuta. T.H. je zbog postupanja policije uputio prigovor Unutarnjoj kontroli.

Inače T.H. je fotografiju studirao na glasovitoj Akademiji za film u Pragu. Snimio je početak rata u Hrvatskoj, u Pakracu na Gavrinici, odaslavši u svijet fotografijom oružanu akciju Specijalne policije iz Rakitja. Kao ratni reporter radio je četiri godine, a imao je nekoliko desetaka izložbi u Hrvatskoj i Europi.