Znate li za "raskol" unutar tzv. Hrvatske pravoslavne crkve?

Vijesti 09. sij 201708:51 > 08:51
Screenshot / Vimeo

Premda ne postoji, Hrvatska pravoslavna crkva već ima svoj pravi pravcati raskol, odnosno spor oko toga tko je treba voditi.

Nije u rangu velike šizme iz 1054. ili reformacije iz 16. stoljeća, ali je definitivno zanimljiva, pogotovo uzme li se u obzir nepostojanje crkve u samom startu.

Oko toga tko je jedan, jedini i pravi čelnik HPC-a, koju planiraju obnoviti, spore se Andrija Škulić ([email protected]) i Aleksandar Ivanov: prvi drugome (među ostalim) osporava državljanstvo, tvrdeći da se radi o Bugarinu, a drugi prvome – vjeru, navodeći da se radi o katoliku.

HPC, utemeljena “drevne” 2012. godine na svojim stranicama hrvatska-pravoslavna-crkva.com tako izvještava da se “ograđuje se od bugarskog građanina, ex svećenika BPC (Bugarske pravoslavne crkve), Aleksandra Radoeva Ivanova koji od 2014. putuje po Hrvatskoj i predstavlja se za hrvatskog pravoslavnog arhiepiskopa (nadbiskupa) i člana HPC-a”.

Anatema je bačena, jer “isti nije član naše svete crkve, Hrvatske pravoslavne crkve-HPC! Isti je član pravoslavne sekte koja je registrirana u Parizu kao firma pod nazivom: ‘Europska pravoslavna crkva’, (bez adrese u RH), a ne Hrvatske pravoslavne crkve!!! Što je ogromna razlika!”

“Navedena ‘crkva’, tj. sekta nije u dijalogu ili zajednici sa kanonskim pravoslavnim crkvama ili rimokatoličkom crkvom!”, piše

O ovom je raskolu prošle godine na svoj način javnost izvijestio Dario Juričan, dokumentarist i autor filma koji “nije o Ivici Todoriću”, Gazda, a i ovaj puta je s njim surađivao novinar Saša Paparella.

Ovih dana gledanost njegovog desetominutnog priloga o HPC-u je porastao zahvaljujući aktivnostima udruge Projekt Velebit, koja je izvela performans na Cvjetnom trgu na pravoslavni Badnjak.

“Andrija Škulić i Aleksandar Ivanov dva su pretendenta na Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Koji je od njih pravi pravoslavac?”, pita autor filma.

Kiosk video – Ponovna uspostava Hrvatske pravoslavne crkve? from Blank_filmski inkubator on Vimeo.

No, to nije sve.

“Hrvatska pravoslavna crkva”, na čelu sa Škulićem također se ograđuje od “bilo kakve poveznice s udrugom ‘građana’ koju vodi kontroverzni Zadranin, Ivo Matanović pod imenom: ‘Hrvatska pravoslavna zajednica’.”

Navode da je “protiv istog podignuto više kaznernih prijava, te je u tijeku sudski postupak: krivotvorenje isprava i dokumenata, laži, obmana, prevara,… mir i dobro+++”, navodi vladika Škulić na stranicama svoje nepriznate vjerske zajednice, u potpunosti ipisanim velikim, masnim slovima.

HPC je, podsjetimo, postojala jedino u vrijeme NDH i to na preporuku izaslanika Adolfa Hitlera, koji su Anti Paveliću sugerirali da uspori s progonom i istrebljenjem Srba u Hrvatskoj, jer je izaziva reakciju stanovništva, odnosno ojačava otpor. Politika NDH je bila da Srbe, ukoliko ih se ne može protjerati ili uništiti, treba pokrstiti.

Najviše nasilnih prekrštavanja događalo se tako u prvoj godini ustaške vlasti, od travnja 1941. do travnja 1942. godine, kada je utemeljena tzv. HPC. Vlasti su više puta izražavale nezadovoljstvo brzinom prekrštavanja, a nakon uspostave HPC-a smanjuje se pritisak na Katoličku crkvu, koja je surađivala s Pavelićevim režimom oko napuštanja pravoslavlja od strane srpskog stanovništva i prelaska na katoličanstvo. HPC je ugašena 1945. godine, a pokušaji obnove odbijeni su čak i od strane HDZ-ovih vlasti, koje su ih smatrale izrazom očijukanja s ustaštvom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.