'Tzv. desnica je glupa i igra na ruku srpskim interesima'

Vijesti 09. sij 201708:45 > 08:58
N1

Gostujući u Novom danu povjesničar Ivo Banac komentirao je situaciju u Republici Srpskoj i BiH. Istaknuo je kako Srbija brani ruske interese u Europi, a osvrnuo se i na put predsjednice u SAD.

Za Novi dan o hrvatskoj vanjskoj politici, Trumpu, Putinu i BIH govorio je povjesničar Ivo Banac.

“Situacija je vrlo napeta. Riječ je o tome je li takozvana ili nije takozvana Republika Srpska. Ono što je Dodik rekao u intervjuu prekjučer da nema nikakvog riješenja, nego da je razlaz najbolji put i da će on odlučiti o tome. Dodao bih da nije baš primjereno ni ponašanje Dragana Čovića koji odustaje od europskog puta bih i traži treći entitet”, komentirao je situaciju s Republikom Srpskom.

“Mislim da ima drugog rješenje, ali to zahtijeva veliki angažman demokratskih snaga u svijetu i Europi. To trenutno nedostaje. Ne znamo kakva će biti vanjska politika SAD-a, ima mnoštvo mogućnosti kuda će ići Donald Trump“, dodao je.

Banac je istaknuo kako bi rješenje u BiH-u zahtijevalo i veliki angažman potpisnica Daytonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska. Međutim, Daytonu je niz grešaka koje su dovele do ovog stanja, podsjeća.

Upitan smatra li realnom opcijom podjelu Bosne i Hercegovine.

“To nije došlo iz američkih, nego iz britanskih krugova. To je objavljeno u Foreign Affairs, gdje sezagovara ta podjela – Republika Srpska Srbiji, Zapadna Hercegovina Hrvatska. No, što s ostatkom? To nisu nikakva rješenja. To je dolijevanje vatre na sadašnju situaciju”, upozorava.

“RH ima cijeli niz neodređenih stavova. Onaj pozitivan jest požuriti integraciju BiH u Europsku uniju. No mnogi u BiH tim rješenjem nisu sretni jer to znači kraj njihove igre. Međutim, uz taj pozitivni imput, ima cijeli niz onih negativnih. Igranje s trećim entitetom nije pametno. Plašenje Hrvatske s velikom bazom islamista u BiH nije pametno. Uzimajući u obzir situaciju da su čitavi narodi na tom području vrlo frustrirani, ne samo posljedicama rata nego i situacijom zadnjih 20 godina, moramo biti vrlo pažljivi”, naglašava.

Banac je istaknuo kako je utjecaj Putina na zbivanja u našem kontekstu vrlo jak.

“Utjecaj Putina je vrlo velik, pogotovo kada je u u Republici Srpskoj našao gnijezdo na pritisak ne samo na bih nego na cijelo područje oko BiH. Ruski utjecaj ima velike posljedice. Imamo jako velik grad na Savi u kojem ljudi ne mogu disati”, podsjetio je na situaciju onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu rekavši kako smatra da se ta situacija ne rješava zbog energetskih lobija koji ne žele zaoštriti odnose s Rusijom.

Upitan da komentira izjavu premijeru Andreja Plenkovića da će Hrvatska nastaviti podržavati euroatlantske težnje Ukrajine i pomoći će joj svojim iskustvima u tome i u mirnoj reintegraciji njezinih okupiranih područja, Banac je odgovorio: “To je bilo testiranje prema politici Putina. Ja toj izjavi ne mogu naći niti jednu slabost. Jednu vrlo neodređenu situaciju iznijeo je na stol. Plenković je definirao stav koji odgovara Hrvatskoj u skladu s njezinim savezništvima i interesima. RH ima saveznika, ali takav jedan položaj je slabiji nego što je mogao biti prije godinu dana”.

“Trump očito namjerava pojačati obrambeni sustav SAD-a. Mislim da neće biti politika zatvaranja SAD-a. RH je američki saveznik jer je članica NATO-a. U kontekstu u kojem smo živjeli do sada, Hrvatska je Americi vrlo važna. Hrvatska mora imati uporište za svoju obranu, za obranu naših granica”, rekao je.

“Srbija jest unutar ruske zone, ukoliko ona uopće postoji u Europi. To je nešto od čega srbijansko vodstvo ne želi odustati. Mnogo tog što se dogodi unutar hrvatsko-srpskih odnosa je neka vrsta opravdanja zašto ne ulaze u Europsku uniju. Taj utjecaj u Srbiji nije dobro za Hrvatsku, ali nije dobro ni za BiH, ni Crnu Goru, ni Kosovu…”, kazao je.

Banac je upozorio na postojanje ‘ugrađeni amoziteti i na jednoj i na drugoj strani’.

“Mene više zanima ova srpska stranka. Ako pratite i čitate srbijanske medije, doć ćete do zaključka kako tu neće doći do nekog trenutka pomirenja. Situacija je krajnje negativna i ozbiljna. Tu je naša takozvana desnica vrlo glupa i igra na ruke velikosrpskim interesima”, izjavio je.

Na pitanje kako komentira situaciju oko totalitarnih simbola i njihove potencijalne zabrane, pojasnio je: “Mislim da nema ništa oko toga. Nije riječ o sukobu simbola, nego o raznim ideologemima koji djeluju unutar društva na različite načine. Rješenje po meni je ništa sankcionirati. Ukoliko nešto sankcionirate tako ćete stvoriti uvjete za nastanak nekog podzemnog pokreta. Dosita mislim da nema tih rasprava što je ili što nije ‘za dom spremni’, ali da ne dolazi do sankcioniranja takvih pozdrava i simbola, on ne bi imamo takvu težinu. Mislim da svima treba dati da rade što hoće, nakon nekog vremena će se umoriti”.

Banac se osvrnuo i na putovanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD, koji je digao veliku buru u javnosti.

“Neću se pridružiti onima koji su na ogavan način napadali predsjednicu”, kazao je.

“Glavni problem je u tome što je jedan vrlo moćan lobij u medijima našao je satisfakciju u novoj Vladi. Njihovi uobičajeni stavovi moraju imati prostor za kritizerstvo – savršen prostor se zčak. Vidimo jednu sistematsku kampanju za delegitimiranje Kolinde Grabar Kitarović. To je negativno i ne pridonosi stabiliziranju situacije u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Na pitanje je li predsjednica svojim potezima pridonijela situaciji, rekao je: “Bilo bi smiješno reći da nije. Sigurno ima poteza koji su mogli biti i bolje konfigurirani. Možda je i previše u javnosti. Ne bih joj preporučio presicu sada u javnost. Kao što je Picula rekao prije nekoliko dana, postoji jedan prostor diskrecije. Nema se ona što pravdati”.

Banac je priznao kako ga je Vlada premijera Oreškovića imenovala za veleposlanika u SAD-u, no takvo imenovanje je sada povućeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.